Planetarijum: Napulj, drugi deo

Ove subote uz putopisni serijal "Planetarijum", nastavljamo otkrivanje Napulja - jednog od najstarijih gradova naše planete.

Najveći književni globalni bestseler u poslednjih 20 godina - "Napuljska tetralogija", nepoznatog italijanskog autora pod pseudonimom Elena Ferante, uz svu atraktivnost studiozne analize ženskog prijateljstva pretočene u četiri knjige - doneo je svetu i prikaze Napulja kroz nekoliko decenija minulog veka.

Često se navodi kako je, ravnopravno sa značajem vodećih likova u ovom književnom delu, jednako važan i "lik" grada Napulja, dočaran u ovoj spisateljskoj sagi od 2000 strana.

Zato nas Lidija Piroški u ovoj epizodi "Planetarijuma" upoznaje sa napuljskim kvartom "Lione Ruzati", u kojem su odrasle junakinje "Napuljske tetralogije" - Elana i Lili...

Uzbudljivo otkrivanje potpuno nepoznatog Napulja iz tridesetih godina prošlog veka, donosi i mnoge mistične detalje, koji su poslužili kao okosnica za književnu priču.

Iz nestvarnog Napulja, "Planetarijum" vas vodi i "korak dalje". Tačnije, na dvadesetak morskih milja udaljeno ostrvo Iskija, jednu od ključnih lokacija "Napuljske tetralogije".

Iskija, vulkansko ostrvo u Tirenskom moru kao da se "zamrzlo" u vremenu od pre gotovo pola veka u senci bogatog Kaprija. Čuva nesvakidašnji šarm i duh prohujalih romantičnih vremena a nekada je bilo i pravo mondensko utočište svetskog džet-seta, predvođenog glumačkim parom Elizabet Tejlor i Marlon Brando...

Pratite "Planetarijum" i ove subote, u 13.20 na Prvom programu RTS-a: putopisni TV serijal, koji nudi "čitanje sveta kroz brižljivo prikupljene utiske i iskustva, doživljene posmatranjem predela, ljudi i događaja, širom planete. Upoznajte druge kulture, fenomene, prirodu, istoriju, gastronomiju i svakodnevni život - nama dalekih, ali ponekad i bliskih predela, gradova, zemalja sveta.