Pogled kroz ključaonicu: Zadužbine i zadužbinari

Drugi deo dvodelne emisije "Pogled kroz ključaonicu: Zadužbine i zadužbinari", donosi nam priče o nastanku nekih od najstarijih zgrada i zadužbina u Beogradu, kao i nekim manje poznatim aferama i događajima iz života njihovih znamenitih graditelja i stanara.

Tako ćemo saznati zašto i kako je izgrađen Konak kneginje Ljubice. Da li su razlog njegovog nastanka mnogobrojne ljubavne afere kneza Miloša koje su izluđivale njegovu suprugu Ljubicu, ili se tu tek radi samo o njegovoj nameri da svoju vlast što više približi tada turskom Beogradu?

Kako je nastalo prekrasno zdanje Aerokluba i zašto je, vezano za njega, veliki pisac Miloš Crnjanski umalo stradao u dvoboju? Emisija donosi i zanimljive priče vezane za zgradu Doma omladine, nekadašnjeg Oficirskog doma, u kome je svoje prve performanse izvodila danas svetski poznata Marina Abramović.

Zatim priče vezane za Kapetan Mišino zdanje, zgradu današnjeg rektorata, kao i nastanak Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", koja je izgrađena zahvaljujući velikoj i tajnoj ljubavi dvoje mladih ljudi.

U emisiji govori istraživač starih beogradskih zdanja novinar "Politike" Nenad Novak Stefanović.

Autor i urednik emisije je Miroslav Karlica

Realizator emisije je Ljiljana Dimitrijević