Trezor

O emisionoj stanici na Jastrepcu

Jastrebac u Evropi, Mreža predajnika u Srbiji - Na redovnom obilasku TV predajnika po Srbiji, ekipa Trezora boravila je 2008. godine dva dana na Jastrepcu.

Iz Beograda sa ekipom po pravilu idu najčešće raniji rukovodioci predajnika, tehničari i inženjeri u penziji koji su, na neki način, obeležili istoriju te emisione stanice. No, ovog puta, pored veterana Petra Lukića i inž. Predraga Zubovića na put je išao i Ljubomir Zečević (novinar u RTB od 1956, direktor Televizije od 1972. do 1985) koji je bio svedok i učesnik prvog snimanja totalnog pomračenja sunca televizijskim kamerama, na ovoj lokaciji (objekat tada još nije bio dovršen) 15. februara 1961. godine kao i direktnom prenosu tog retkog prirodnog fenomena za potrebe Evrovizije.

Te1961. godine Zečević je bio reporter izveštač u ime JRT okružen televizijskim i filmskim kamerama iz Bavarske i Beogradske televizije, rediteljima, tehničarima i inženjerima. Krajem juna 2008. Ljubomir Zečević, sedeći na ruševini jastrebačke emisione stanice, listao je album sa fotografijama dobijen svojevremeno od kolega sa Bavarske televizije i kazivao svoja sećanja. Tokom Nato agresije 1999. godine, emisioni objekat primarne mreže na Jastrebcu, kompletno je uništen: objekat, antenski stub 100 m, antenski sistemi, emisiona oprema i energetika. Datumi bombardovanja jastrebačkog vrha Pogled na kojem je predajnik bili su 25. i 31. mart, 5. 14. i 23. april.

Učesnici: Ljubomir Zečević, Petar Lukić, Predrag Zubović, šef predajnika Božidar Gutić i posada predajnika

Snimatelj Borislav Ristović, asistent Bojan Danilović, snimatelj zvuka Zoran Tarabanović, rasvetljivač Zoran Nikolić, snimatelj saradnik Nemanja Vlajković, organizator Gordana Grdanović, vozač "Strela" Ub Vladimir Pantelić, saradnik Milena Jekić, urednik  istraživač Vesna Ignjatović, grafička obrada Dragan Vladisavljević, montažer Zorica Blagojev, autor Bojana Andrić

broj komentara 0 pošalji komentar