Medijska mreža srpske dijaspore: Srpska razglednica iz Amerike

U novom izdanju emisije Srpska razglednica iz Amerike, koju priprema i vodi Aleksandar Žigić, na početku ovogodišnjeg Velikog Posta razgovaramo sa Igumanom Manastira Nova Gračanica Serafimom Baltićem.

Čućete šta se sve može videti u ovom manastiru, koji je veoma značajan za srpski narod u Americi, a posebno govori i o značaju posta. Sledi i poruka vladike Longina na liturgiji na prvu nedelju posta, a potom iste večeri, na Nedelji Pravoslavlja, Otac Dobrivoje Milunović iz Srpskog Sabornog hrama, objašnjava značaj ove posebne liturgije na kojoj su bili mnogi sveštenici iz srpskih kao i drugih pravoslavnih crkava iz Čikaga, Indijane i Viskonsina. Oni govore i o značaju ikona za ovaj dan i za ovu liturgiju, kao i za pravoslavnu crkvu uopšte.

Videćemo i  deo nastupa ansambla Dukati i Biseri sa Krajiškog Prela.

Autor emisije  razgovarao je o freskopisu sa Filipom Subotićem kojeg je zatekao na poslu u crkvi Sveti Simeon Mirotočivi, posetivši ga u gradu Šarlot, u američkoj Saveznoj Državi Severna Karolina. Freskopisac Subotić je inače već oslikao značajan broj srpskih svetinja u Americi, od Klivlenda do Čikaga i dalje.

Urednik Medijske Mreže Srpske Dijaspore je mr Mirjana Raičević Tasić.

broj komentara 0 pošalji komentar