Oko magazin: Papa nikad bliže Srbiji

Da li put u Srbiju pape Franje vodi preko Jasenovca ili preko Moskve i šta bi za Srbiju a šta za Srpsku pravoslavnu crkvu značila poseta prvog čoveka Vatikana i svih katolika na planeti?

Za 140 godina, koliko postoji moderna Srbija, papa nikad nije posetio Beograd. O poglavaru Rimokatoličke crkve ponovo se govori ovih dana, nakon što je šef diplomatije Vatikana boravio u regionu. Patrijarh srpski Irinej smatra da za takvu posetu još nije vreme ali šef srpske diplomatije Ivica Dačić misli da je baš sad pravo vreme i kaže da će u budućnosti "teško biti pape koji će imati više razumevanja za Srbiju od Franje". Da li to znači da je papa nikad bliži Srbiji?

Da li papin put u Srbiju vodi preko Jasenovca ili preko Moskve i da li ima veze sa mogućim kanonizovanjem Alojzija Stepinca?

U Oko magazinu bavimo se i nedavnim izborima u Meksiku. Novi meksički predsednik, levičar, Andres Manuel Lopez Obrador, kaže da je njegova pobeda na izborima istorijska. On je prijatelj Džeremija Korbina, nazivaju ga meksičkim Čavezom a on obećava žestoku borbu protiv korupcije, pomoć siromašnima. Sa dvojicom profesora univerziteta u Meksiku poreklom iz Srbije razgovarali smo da li su veće šanse da Obrador bude meksički Hoze Muhika ili će ipak biti samo meksički Aleksis Cipras?

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 06. jul 2018, 15:06) - Ne šalim se! [neregistrovani]

re: Da li to znači da je papa nikad bliži Srbiji?


Ovaj Papa je blizak gotovo svima pa tako i Srbiji ali je i istina da je od savremeniih Papa on najbliži Srbiji, pogotovo ako ga uporedimo sa Papom Jovanom II.

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]