TV minijature: Simfonija oblika

Dva samouka srpska vajara. Jedan je predsednik Jesenjeg pariskog salona i njegov umetnički atelje u Parizu je pod zaštitom države. Drugi je dobitnik Palme u Kanu na manifestaciji Artistes du Monde, kao najtalentovaniji vajar po mišljenju žirija na čelu sa Pikasovom unukom Marinom.

Raško Marinković je u udžbenicima francuske istorije umetnosti 20. veka poznat kao skulptor RASKO. Rođen je u Čačku. Već četiri decenije živi i radi u Parizu gde u centru grada svetlosti ima svoj atelje koji je pod zaštitom države.

Vasilije Vasa Stojanović je skulptor i slikar, rođen u Vršcu. Više od tri decenije živi u Nemačkoj.

I Rasko i Vasa su samouki umetnici. Kao takvi, postali su elita evropske i svetske umetničke scene.

Vasa je u Kanu 2015. na izložbi Artistes du Monde, iz ruke Pikasove unuke, Marine Pikaso, koja je pokroviteljka ove manifestacije, dobio nagradu za sveukupno stvaralaštvo. Jedan je od najpopularnijih umetnika na umetničkim salonima na evropskom i američkom tlu.

Rasko je predsednik Jesenjeg pariskog salona 2015. Sa gorčinom govori o tome da među 7 hiljada prijava za ovu prestižnu umetničku manifestaciju nije bilo umetnika iz Srbije. A kaže da bi pored njega, mladi umetnici iz Srbije, sigurno dobili svoje mesto na najstarijem umetničkom salonu u gradu svetlosti.

Raskova druga ljubav je rokenrol. Pripada legendarnoj čačanskoj školi rok gitarista s kraja pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prvi je gitarista grupe „Smak". I danas sa uživanjem svira.

Autor i urednik Mirjana Nikolić

broj komentara 0 pošalji komentar