Trag : Jindrihovice - srpska priča

U malom mestu Jindrihovice u Češkoj nalazi se srpsko vojničko groblje, malo kome poznato, skriveno i zapostavljeno stratište koje naša zvanična istorija gotovo i ne notira.

Jindrihovice su bile najveći zarobljenički logor na teritoriji Austrougarske. Srpske vojnike i civile zarobljavala je i prikupljala austrijska vojska tokom odbrane i sloma Srbije, najviše njih 1914-te i 1915-e godine, i deportovala u ovo mesto uz samu nemačku granicu. Medju 40 hiljada zarobljenih bilo je Rusa, Rumuna, Litvanaca i Italijana, Srba najviše.

Na spomen ploči mauzoleja je broj od 7100 žrtava. Logor je bio poznat po tome što nije bilo masovnih ubistava, ali je masovnog stradanja bilo.

Logoraši su umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Radili su do iznemoglosti u obližnjem kamenolomu i gradili fabriku hemije u Sokolovu,idući peške svakog dana 30 kilometara.

Bivalo je dana da ih je umiralo i po četrdesetoro. Njihovi saborci odnosili su ih na groblje u današnjoj jindrihovačkoj šumi, u otvorenim, drvenim sanducima. Tamo bi ih izručili u  jame, a kovčege vraćali u logor, da u njih smeste novoumrle. Neki od onih koji su danas nosili sanduke - sutradan bi bili u njima!

U jindrihovačkoj šumi koja je bila u sastavu logora danas se, od razgranstih krošnji borova i jela nebo gotovo ne vidi a kamo li 1600 grobova srpskih vojnika čije kosti  leže u rasutim i jedva vidljivim humkama koje su formirale familije stradalih nakon Velikog rata ali ih danas gotovo niko ne posećuje.

Sem timočanina Dejana Randjelovića,  koji je srpsko groblje u Češkoj otkrio slučajno, berući pečurke u šumi 1994-te. Iz obižnjih Karlovih Vari, gde živi, on od tada redovno dolazi u Jindrihovice, obilazi i mauzolej  i groblje u šumi, po čemu je jedini čuvar seni jindrihovačkih srpskih ratnika i civila.

Autor:  Novica Savić

Urednik: Ljubisav Aleksić

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2013, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Srpska posla

Srpska posla, baš.

(četvrtak, 21. feb 2013, 08:23) - Zoran M. [neregistrovani]

Bravo

Bravo, bilo bi lepo a i duznost nam je da pronadjemo sva ovakva mesta svuda po evropi, mozda na bliskom istoku i ko zna gde jos.

(sreda, 20. feb 2013, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

re: Gde su srpski grobovi...

I to je sve sto imate napisati na ove strasne zlocine u Ceskoj?

(sreda, 20. feb 2013, 16:47) - Ivica [neregistrovani]

Serija

Da li RTS moze da reprizira seriju "U spomen velikom ratu"??? Voleo bih JA a verujem i mnogo gledalaca da pogledamo ovu seriju, ovog puta do kraja.

(sreda, 20. feb 2013, 11:49) - anonymus [neregistrovani]

Похвала

Емисија је одлична. Ово треба видети и бити тамо. Ја сам имао ту част и прилику када се снимала ова емисија да видим све ово и да се бар неко време саосећам са страдалим Србима. Када видим макету логора, масовне гробнице, каменолом и град Соколовград који је од самих Јиндрихоаца удаљен око 30 километара, могу само да замислим како је било тим јадницима да сваког дана прелазе и по 50 километара или да копају камен у оближњем каменолому. 

(sreda, 20. feb 2013, 10:52) - Vladimir [neregistrovani]

Slika

Vecina ljudi, obicnih gradjana, o politicarima necu, izgleda da ne zna odnosno ne oseca da je i ova mala, krnja Srbija stvorena a ne dobijena.U najvecoj mogucoj negaciji, niko nikad nama nista nije dao!!! Za svaki pedalj ove zemlje, bila to Srbija ili Jugoslavija, je proliveno onoliko krvi, izgubljeno onoliko zivota a sve mi se cini nekako uzalud. A cisto da dam i neko opravdanje, ako ga uopste ima, po meni nema, ali ajde... da uzmemo u obzir i politicku orijentaciju SFRJ, potiskvanje nacionalizma u svrhu bratstva i jedinstva, a svi znamo kako se to zavrsilo pa i kasniju ekonomsku situaciju u svim verzijama "nase"drzava mogli smo ovo da zavedemo pod nemar, i to bih jos nekako progutao.Ali ne mogu da se otrgnem utisku da se u proteklih 12 godina, a moracu malo o politicarima, nametala nova istorija po kojoj oni koji se ponose svojim precima su ustvari zaostali i zadrti a oni koji ih se stide su ustvari progresivni i orijentisani ka buducnosti i bla bla bla...
Pa ni to mi nije cudno, ti isti su postavljeni sa jasnim zadatkom a deo te misije je i unistavanje istorije i secanja kao temelja nacionalnog identitea medjutim ono sto mi je u najmanju ruku cudno jeste da se toliki broj gradjana primio i zaboravi sve ono sto je vec znao kao neka vrsta kolektivne hipnoze...

(sreda, 20. feb 2013, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

ratni zločin?

Da li je ovo bio ratni zločin austrougarske? Kada će Srbija tražiti ratnu odštetu od Austrije i Nemačke za prvi svetski rat?

(sreda, 20. feb 2013, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Србијо!

Ако те има сети се синова твојих који су за тебе и твоју Слободу дали највредније што су имали, сопствени живот!
Браћо Срби зато нам је овако како нам је јер нисмо достојни бољег! Народ који овако заборавља своје најбоље људе не може да напредује и живи срећно!
Браво за господина Ранђеловића и РТС што су омогућили да се ово сазна! На потезу смо ми у Србији и држава, да обележимо и уредимо оваква стратишта,да бринемо о њима и да их памтимо!

(sreda, 20. feb 2013, 07:37) - Nebojsa [neregistrovani]

Program

Hallo RTS, gde mogu da pogldam Reprizu ili Doku. jer vi uvek dajete, interesantne Dokumentarce kada je radno Vreme.
Hvala na informaciji. moj mail duki2@bluewin.ch
Pozdrav Nebojsa

(sreda, 20. feb 2013, 07:07) - anonymous [neregistrovani]

Хајде да сви заједно

утичемо на власти учине нешто да се на забораве муке и страдања наших предака. Молим РТС да направи медијски пресинг поводом ове и других сличних тема. Срамота је да гробља наших предака ван земље нико не одржава. Хвала Ђорђу Михаиловићу који чува гробље на Зејтинлику, надам се да ће и након њега неко то чинити али уз помоћ наше државе.