Čitaj mi!

Pravo na sutra: Pod Šar-planinom

Na padinama Šar-planine, sa 16 sela u slivu reke Lepenac, smestilo se Štrpce, srpska enklava na krajnjem jugu Kosova i Metohije. Šara čuva i ogromno kulturno-istorijsko nasleđe srpskog naroda o čemu svedoče srednjovekovna utvrđenja, naselja, crkve i manastiri.

Na severozapadnoj strani Šare, na nadmorskoj visini od 900 do 2500 metara, nalazi se ski-centar Brezovica. Na brezovačkim stazama za spust, slalom i veleslalom nekada je u jednom danu bilo i 50 hiljada skijaša.

Nažalost, to su podaci s kraja prošlog veka kada je Brezovica bila omiljeni turistički centar zaljubljenika u skijanje.

Zaposleni u ski-centru Brezovica mnogo očekuju od naredne sezone, za koju pripreme počinju već za koji dan.

Pokrenuta je inicijativa da Brezovica pređe pod upravu Opštine Štrpce, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta, ne samo u ski-centru već i razvoj pratećih delatnosti - proizvodnja hrane ugostiteljstvo, trgovina...

Nekada turističko mesto, danas je malinarski kraj.

Na teritoriji Štrpca i u okolnim selima na više od 100 hektara nalaze se zasadi maline i borovnice. Za 800 porodica to je glavni izvor prihoda.

Prodor mediteranske klime, koja dolazi dolinom Drima, Vardara i Lepenca, dobar sastav zemljišta i veliki broja sunčanih dana, idealni su uslovi za uzgoj maline. U ovom kraju rod je bogat, može da se ubere i do 200 kg malina po aru.

Priroda je bila darežljiva prema Sirinićkoj župi. Stoletne šume, raskošne livade, pašnjaci prepuni planinskog cveća i lekovitog bilja pogodni su za stočarstvo, a plodna zemlja u slivu reke Lepenac za poljoprivredu, povrtarstvo, voćarstvo.

Autor: Jugoslava Đurica
Snimatelj: Hadži Vladan Jovanović
Montaža: Vesna Grba