Čitaj mi!

TV prozor

Sećanje na Ružicu Vardu, drugi deo

Ružica Varda, istoričar umetnosti, sekretar režije, realizator, režiser programa, sekretar i urednik časopisa "RTV Teorija i praksa", rođena je 19.08.1936. u Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, odsek istorija umetnosti. Na programima Televizije Beograd radila je od 1965. do 2005. kao sekretar režije, realizator, režiser programa, a od početka 70-tih sekretar, zatim urednik u časopisu "RTV Teorija i praksa", gde se kroz stalnu rubriku "Vremeplov" bavila istorijom programa Radija i Televizije Beograd. Preminula je u Beogradu, 11. avgusta 2019.

Šest lica jedne Ružice - Gošća "Trezora", Ružica Varda, došla je na Televiziju je 1963. godine, kao volonter i do 1999, radila je u proizvodnji, u režiji programa, u programu, a karijeru je završila u časopisu "RTV Teorija u praksa", gde joj je po sopstvenom priznanju bilo najlepše. Priseća se svojih početaka i kolega sa kojima je radila, od volonterskih dana u Redakciji dečijeg programa, pionirskih u Obrazovnom programu sa Miroljubom Jevtovićem, odgovornom, ali za nju manje kreativnom poslu na mestu režisera program. Na poziv Miroljuba Jevtovića, prelazi u novoosnovani časopis "RTV Teorija i praksa", jedinstvenu pojavu na jugoslovenskom tlu, namenjenu poslenicima radio i telvizijskog programa. U časopisu je obavljala posao sekretara, a pokrenula je i rubriku "Vremeplov". Pored svojih redovnih poslova u Televiziji, Ružica Varda organizovala je 22 izložbe, inicijator je Galerije RTS, pisala je tekstove za interni list RTB-a "Informator", bila član planinarskog društva "Zlatibor"... Po odlasku u penziju, seli se u Crnu Goru i posvećuje slikarstvu.

- Učesnici: istoričar umetnosti Ružica Varda, sagovornik Bojana Andrić

- Urednik istraživač Marijana Čuturilo, tehn.vođstvo Miša Bačević i dežurna posada Studija 3: kontrola kamere Siniša Tanasković, snimatelj zvuka Slaviša Lepojević, dizajner svetla Dušan Ilić, kamermani Branko Drljača, Igor Milićević; scenograf Nataša Bogdanović, organizator Gordana Grdanović, video mikser Duška Balov, reditelj Milan Kundaković, grafička obrada Aleksandar Bulatović, montaža Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić

- Snimano 6. marta 2015, premijerno emitovano u "Trezoru" 25.10.2019; Redakcija za istoriografiju

Još o Embargu - Prilog "Trezora" sačinjen je od delova dve emisije: prvi deo razgovora snimljen za seriju "Osma vrata" urednice Ane Milićević sa Ružicom Vardom o njenoj seriji Embargo, a drugi deo se odnosi na deo iz same emisije Embargo. Govoreći o istoriji i kriterijumima zabrana, Ružica lista dokumentacione tzv. zelene kartone koje čuva Programski arhiv TVB, na kojima piše "embargo" ili "najstroži embargo". Često je nejasno šta je bio pravi razlog cenzure i zabrane za emitovanje emisija iz kulture.

- Premijerno emitovano u "Trezoru" 28.12.2007, reprizirano 25.10.2019; Redakcija za istoriografiju

Slede odlomci iz treće epizode serije Embargo, u kojoj Momo Kapor kao koscenarista i voditelj razgovara sa rediteljem Dejanom Đurkovićem o zabranjenim filmova, o cenzuri i samocenzuri uopšte. Slede inserti iz zabranjenog dokumentarnog filma Iza fasada Milenka Štrpca i odeljak "Socijalizam za sve" deo iz Đurkovićevog filma Za i protiv za o studenskim demonstracijama 1968.

- Premijerno emitovano 19. avgusta 1994.

- Za emitovanje u "Trezoru" 28.12.2007 pripremili Marijana Čuturilo, Aleksandar Andrijevski, Bojana Andrić