Čitaj mi!

TV Feljton: Milovan Đilas - pisma iz zatvora

"S tobom ću da zaspim i da se probudim"

Milovan Đilas Đido bio je revolucionar, ratni komandant, državnik i diplomata, pesnik, pripovedač, romansijer i prevodilac, disident, politički zatvorenik koji je po izlasku sa svoje druge robije poslao pismo Josipu Brozu Titu, koje se smatra njegovim političkim testamentom.

Devet godina stroge robije sačuvane su u porodičnoj prepisci. Zatvorska pisma Milovana Đilasa svedoče o postojanosti i moralu jednog od najvećih disidenata Titove Jugoslavije.

U emisiji "S tobom ću da zaspim i da se probudim" o svojim roditeljima, o vremenu i prilikama govori Aleksa Đilas, sin Milovana Đilasa.

Emisija je svedočanstvo o čoveku koga je zbog drugačijeg mišljenja na strogu robiju poslala partija čiji je bio jedan od najviših članova.

Milovanu Đilasu tokom prve robije bilo je zabranjeno grejanje, a na drugoj robiji uskraćen mu je papir za pisanje. To ga nije sprečilo da na toalet-papiru napiše dve knjige i prevede "Izgubljeni raj" Džona Miltona. Intelektualni rad pomogao je Milovanu Đilasu da od skrhanog zatvorenika postane jedan od vodećih disidenata svog vremena, čovek koji je bio spreman da robuje zbog svojih ideja.

Emisija je snimana u stanu u kome je živeo Milovan Đilas.

Gledaoci će ekskluzivno videti rukopise nastale na toalet-papiru, kožuh koji je nosio u zatvoru i druge lične predmete.

Pisma Milovana i Štefice Đilas čitaju dramski umetnici: Jelena Đokić i Tihomir Stanić.

Autor emisije: Vojka Pajkić Đorđević

Režija: Maja Mandić

Montaža: Nada Dodig Zildić