Čitaj mi!

67. Sterijino pozorje: Pozorište u krizi

67. Sterijino pozorje održano je u tradicionalnom terminu, od 26. maja do 3. juna, pod sloganom "Vreme teskobe".

Prikazano je devet predstava u Glavnom programu, nastalih prema domaćoj drami, klasičnoj i savremenoj, i tri predstave u međunarodnoj selekciji Krugovi.

Program Sterijinog pozorja uvek je bio odraz domaće dramske produkcije. U kvalitativnom, kao i u kvantitativnom smislu, on ne može biti vredniji od vrednosti naše produkcije. A pozorišna sezona u 2021/2022. godini upadljivo je bila slabija od prethodne. Kao da su se umetnici umorili od pokušaja da daju estetski vredne odraze naših kriznih vremena. To je bio slučaj u prvoj godini posle višemesečnih izolacija zbog kovida, pa je prethodna sezona, 2020/2021, bila u celini karakteristična po znatno vrednijim predstavama. Ta činjenica je vidljiva i u programu ovogodišnjeg Pozorja, koji je u umetničkom smislu bio daleko bleđi od prošlog.

U ovoj emisiji, koja se emituje nakon završetka pozorišne sezone, dajemo kritički osvrt na njene domete, u okvirima programa našeg najznačajnijeg nacionalnog pozorišnog festivala. Razmotrićemo i puteve savremenog dramskog pisanja, njegove tematske i stilske odrednice.

U emisiji učestvuju autori predstava prikazanih na 67. Sterijinom pozorju: Jelena Kajgo, Siniša Kovačević, Vedrana Klepica, Kokan Mladenović, Jug Đorđević, Anica Tomić, Anastasija Jankovska, Željka Udovičić-Pleština i Paolo Mađeli. 

Organizatori Dragan Kostić i Miloš Milovanović
Montažerka Marija Aranđelović
Sekretarica režije Dragica Ristić
Reditelj Marko Šotra
Autorka i voditeljka Ana Tasić
Emisija je realizovana uz tehničku podršku Radio-televizije Vojvodine i Sterijinog pozorja