Čitaj mi!

Improvizacija

Stigli smo i do poslednje emisije pete sezone! Simbolično, tema emisije je improvizacija, kao omaž svakoj emisiji koja je dozvolila da malo izađemo iz zone komfora.

Da li je improvizacija mera intelekta, način snalaženja, iluzija slobode, neminovnost ili nešto sasvim drugo, saznajemo uz pomoć naših dragih gostiju. Priču započinjemo sa glumcem i pantomimičarom Markom Stojanovićem, koji će nam otkriti koliko je važna improvizacija u njegovom poslu. Naravno, improvizovao nam je i jednu pantomimu i izazvao veliki smeh u studiju, te vas ove nedelje sve pozivamo na kolektivnu dozu smeha! Sa nama je i psihijatar Aleksandra Bubera Ninić, koja će nam sa psihološkog aspekta objasniti improvizaciju, i otkriti da li ona može da se poveže sa vrstom inteligencije ili karakterom.

A kako o improvizaciji bez priče o džezu? U našem studiju su se čule numere They cant take that away from me, Moon river i True colors u izvođenju Aleksandre Bjelić Aleksijević i Srđana Markovića. Aleksandra je sa koleginicom Ivanom Nićiforović dala i nekoliko saveta za džez pevanje, i oktila kolika je u njemu uloga improvizacije.

Na staru, pomalo zaboravljenu elokutivnu veštinu - retotiku i njenu vezu sa improvizacijom, podseća nas takmičarka u besedništvu Ljubica Pavlović. O važnosti improvizacije u umetnosti, razgovaramo sa teoretičarkom umetnosti i etnomuzikološkinjom Draganom Stojanović, koja će nam otkriti i kakav je odnos improvizacije i tradicionalnog muzičkog nasleđa. Andragog Tamara Nikolić, ukazaće nam na značaj improvizacije i obrazovanja, i objasniće nam kako je možemo više inkorporirati u sam obrazovni sistem.

Kroz priloge naših novinara, podsetićemo se zašto je važno imati vremena za "vreme van planera", saznaćemo zašto se improvizacija vezuje za mušku populaciju, a čućemo i kako to u improvizovanoj verziji mogu zvučati leto u Brazilu i koraci u snegu.

Za ekipu Studija znanja, do nove sezone nema više improvizacije. Zato vas pozivamo da nas gledate u repriznim izadnjima do nove sezone u istim terminima kao i do sada - petak 22.30 i subota u 13.00. Takođe, možete nas gledati i na našem jutjub kanalu, ali i na stranici "Studio znanja" na instagramu. Do sledećeg viđenja - uživajte u improvizovanju i spontanosti.

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]