Čitaj mi!

Enciklopedija

Ubrzan protok vremena sadašnjice kao imperativ nam postavlja sposobnost apdejtovanja maltene na dnevnom nivou, kako bi uhvatili korak sa osnovnom egzistencijom. Jedna od prečica ka tom zadatku su enciklopedije. Kao što ste već navikli, ekipa Studija znanja je hrabra pri izboru tema.

U priču nas uvode istoričar Marko Pištalo, koji će nam govoriti o sudbini enciklopedije pisanoj na hartiji, i kako je digitalna enciklopedija dobila primat, a u osvit nauke vratiće nas filozofkinja Irina Deretić, sa kojom ćemo sagledati kako su enciklopedije pratile segmentaciju znanja. Sa nama je i Anđelka Ružić iz Kreativnog centra, koja će nam ukazati na vrlo značajno mesto enciklopedija kod dece najranijeg uzrasta, kao i kakvu ulogu imaju ilustracije u njima.

Muzičku enciklopediju započinjemo slovom Š - Šta to beše ljubav je prva u nizu numera koju nam izvode Ana Mašulović i Daniel Bogdanović, koji će nas na samom kraju emisije, odvesti čak do meseca.

Sa upravnikom Univerzitetske bibilioteke Svetozar Marković, Aleksandrom Jerkovom, govorimo o tome koliko je znanja, ljudi, umeća i rada, potrebno da bi se napravila dobra enciklopedija. Aleksandar se složio sa Irinom Deretić oko toga koja je enciklopedija na internetu proverena. Naravno, o kojoj je enciklopediji reč, saznaćete u petak. Sa nama je i antikvar Filip Tomašević, koji će nam otkriti zašto su neke enciklopedije zaboravljene, i kako on dolazi do njih. Koleginica Maja Radivojević će nam se pridružiti u studiju sa piscem Milošem Petrikom, sa kojim će razgovarati o prvoj i jedinoj enciklopediji naučne fantastike kod nas.

Naravno, bilo je reči i o čuvenoj Vikipediji - da li je dobra ili loša, ili je ipak istina negde između, saznaćemo kroz odgovore naših gostiju, ali i kroz novinarski prilog.

Prilozima se vraćamo i u vreme prvih enciklopedista, ali i kako nam enciklopedijsko znanje može odmoći na prvom sastanku.

Za sve koji nas budu gledali, postavili smo i jedan mali istraživački zadatak. Istražujmo zajedno!

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]