Čitaj mi!

Životinje

U narednoj emisiji "Studija znanja" otkrivamo na koje su sve načine životinje inspirativne ljudima.

Kako je paukova mreža našla svoj put do arhitekture otkriva nam arhitekta Jelena Milošević, koja će nam otkriti i šta je to bioinspirisani dizajn i koje životinje za njega vezujemo. Sa etnologom Mladenom Milosavljevićem vratićemo se na same početke - u narodna verovanja koja se vezuju za životinje. On će nam otkriti i zašto čovek ima potrebu da im pridaje epitet svetog.

Međutim, ne imitiramo samo mi životinje već i one imitiraju svoja staništa. O tome koji se biološki procesi kriju iza pojave mimikrije, i zašto neke životinje pribegavaju ovoj taktici, saznaćemo uz pomoć biologa Rajka Dimitrijevića.

Prijatnu atmosferu u studiju zahvaljujemo i muzici. Ovoga puta sa nama su violinisti Vladimir Uratarević i Ivan Simeunović, koji će nam izvesti muziku Johana Sebastijana Baha, a i čuvenog Labuda Kamija Sen Sena.

Za sve one koji razmišljaju o putu na Egipat, kroz novinarski prilog dali smo mali podsetnik koliko su mačke važne za ovu kulturu. Naravno, priča o životinjama ne bi bila potpuna bez kućnih ljubimaca, te smo sagledali koje su to prednosti života sa njima.

Biolog Kristijan Ovari, pored toga što je sa nama u studiju, učestvovao je i u izradi novinarskog priloga. Kako to kaže naš narod: "Sve se može, kad se hoće!" Sa Kristijanom razgovaramo o gekonima, leptirovim krilima i delfinima. Otkrili smo neočekivane informacije o njihovom značaju. Mašinski inženjer Ivana Atanasovska, objasniće nam u kakvoj su vezi zupčanik i skakavci, i na koji način je, pomoću socijalnih insekata, moguće regulisati temperaturu u prostorijama. Kovoditeljka Jovana Arsenović sa herpetologom Rastkom Ajtićem nam otkriva kako otrovnice, poput zmija, mogu da posluže farmaciji i medicini, u lekovite svrhe.

Ima li kraja ljudskoj mašti kada je u pitanju imitiranje životinja i zašto je sada trenutak da se okrenemo prirodi, saznajte u petak oko 22 i 30č, i u subotu u 13č. Takođe, od ponoći 10.06, emisija će biti dostupna i na YouTube kanalu Opšteobrazovnog programa. Gledamo se!

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković
Voditelj: Maja Bojić
Reditelj: Darko Kamarit

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]