Čitaj mi!

Crteži u našim životima

"Video sam anđela u mramoru i klesao ga dok ga nisam oslobodio", rekao je veliki Mikelanđelo. U određenom kontekstu, roditelji imaju ulogu posmatrača, koji podržavajući svoju decu u crtanju, oslobađaju u njima mnogo toga - emociju, izraz duha i trenutnog raspoloženja, talenat i sposobnost da i kroz život odraslih sačuvaju dete u sebi. O važnosti crtanja u najranijem periodu, govori nam trener obrazovnih veština Časlav Mančić, dok nam akademska slikarka Marija Šavija, ukazuje na još jednu blagodet crtanja i slikanja - njihov antistresni karkater.

Čuvena tema o ozloglašenoj Krueli De Vil iz Crtanog filma 101 Dalmatinac, jedna je od numera koju će izvesti muzičari Vladimir Uratarević i Ivan Simeunović, a koje su se još numere našle na repertoraru emisije, saznajte 20.05. oko 22.52č, i 21.05. u 13.00č.

Jedino što može da čita u svako doba su "Biblija, novine i Dylan Dog", rekao je svojevremeno Umberto Eko, a mi ćemo sa ilustratorkom Janom Adamović sagledati u koje sve pore zadire savremeni strip, koji je mnogima jedna od prvih asocijacija kada se spomenu crteži.

Kovoditeljka Maja Radivojević će nas sa Vitomirom Jevremovićem odvesti u virtuelni prostor putem specijalnih VR naočara, dok će nam novinarka Ana Jovičić u prilogu objasniti šta je to Metavers, i kako će se naša realnost u budućnosti inkorporirati u virtuelnu realnost.

Istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević, vodi nas kroz oslikane ulice Beograda, ukazujući nam na kulturološki značaj koji ima StreetArt.

Kroz emisiju ćemo saznati i šta se to krije iza naših mobilnih aplikacija, i da li je samo sadržaj taj koji nas privlači, a neke od najpoznatijih islustratora i pisaca naći ćemo u prilogu koleginice Ivane Nićiforović.

Do emsije, možete nas pratiti na instagram stranici Studio znanja, kao i na oficijelnom YouTube kanalu gde možete pogledati sve prethodne emisije. Takođe, možete nam pisati i na mejlu: studioznanja@rts.rs.

Gledamo se u petak i subotu!

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]