Čitaj mi!

Rani kadrovi 011: Jelisaveta Nikolić

Treću epizodu druge sezone serijala "Rani kadrovi", posvećene studentskom filmu u Srbiji i snimljene u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, emitujemo 16. maja na našem Drugom programu.

U ovoj emisiji "Ranih kadrova", koja nosi naziv "011: Jelisaveta Nikolić" predstavljamo mladu autorku čiji radovi teže da nam prikažu portret "malog čoveka" u današnjem vremenu i svetu. To je jedna moguća slika savremenog antiheroja, koji po svaku cenu želi da nešto promeni, da se svojim postupcima izdigne iz anonimnosti i bezličnosti gomile.

Jelisaveta Nikolić rođena je 1999. u Zaječaru. Od 2017. studira filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pored nekoliko studentskih vežbi, režirala je i TV-dramu "Rođendan", kratke igrane filmove "Norveška" i "Slavko", i dokumentarni film "Milanče".

Nakon uvodnog razgovora sa mladom rediteljkom u studiju "Ranih kadrova", pogledaćemo njen film "Slavko" iz 2021. godine, koji joj je bio ispitni rad na trećoj godini studiranja.

U filmu "Slavko", po scenariju i u režiji Jelisavete Nikolić, glavni junak je tihi, introvertni domar Zaječarske škole, koji živi sa majkom, usamljenim i monotonim životom. Jedne večeri u dvorištu škole slučajno vidi nasilnu svađu između dečka i devojke koja ga u trenutku trgne iz pasivnosti. Nakon što ih izgubi iz vida on luta po gradu bez tačnog cilja. Slučajno ih spazi ponovo i odluči da ih prati. Prati ih do mračnog parka gde na kraju u poslednjem pokušaju da nešto učini, biva prebijen od strane dečka. Prebijen Slavko ulazi u stan, briše krv sa nosa i legne u krevet skoro zadovoljan, iako se vraća svom starom životu, znajući da je te večeri on bio deo nečega i da prvi put posle toliko godina nije skamenjeno gledao svet oko sebe, sa distance. U filmu igraju Miloš Tanasković, Teodora Jovanović i Aleksandar Petković.

Televizijski prikaz fima "Slavko" donosi nam Jasmina Vrbavac, spisateljica, književna kritičarka, urednik u Kulturno-umetničkom program RTS-a, autor nekoliko knjiga studija i eseja posvećenih srpskoj književnosti.

U drugom delu razgovora u studiju, u emisiju dolazi gošća Jelisavete Nikolić - mlada dramaturškinja Ana Vučićević, a biće reči i o pripremi njenog diplomskog kratkometražnog igranog filma, koji nosi naziv "Proba".

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Scenarista: Srđan Vučinić
Reditelj: Marko Jeftić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Jelena Đorđević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2021.