Čitaj mi!

Komunikacija

Svi govorimo, a da li se zaista i razumemo? U ovonedeljnom izdanju "Studija znanja" pokušaćemo da naučimo kako da olakšamo komunikaciju sa drugima, a da se ne saplićemo o sebe i ne sudaramo sa sopstvenom stvarnošću.

Kako se čitaju signali koje nam telo šalje i kako da komuniciramo sa svojim telom, kazaće nam naši gosti - Nebojša Jasnić, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu koji se profesionalno bavi i naukom i sportom, zatim doktor Zoran Cvetković, konsultant za medicinska pitanja i Tanja Petrović, naša slavna karatistkinja koja će otkriti kako sportisti uspešno komuniciraju sa svojim telom.

A mi, osim sa sobom i svojim telom, često umemo da budemo u svađi i sa stvarnošću. Pre svega, zato što pomešamo našu predstavu o stvarnosti i stvarnost samu, ili što bi rekli NLP treneri - mapa stvarnosti nije isto što i sama stvarnost. Zato ćemo o toj temi ove nedelje razgovarati sa našom gošćom Slavicom Skvajer, prvim NLP trenerom u Srbiji.

Naš život je nezamisliv bez drugih. Zato je komunikacija sa njima i najosetljivija. Šta je dobra, a šta loša komunikacija, kako telesnost i trema utiču na nju i koje veštine će nam pomoći da se bolje razumemo, objasniće nam profesorka Amra Latifić. Amra je diplomirala ruski jezik i književnost, završila glumu, a kada je doktorirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na ruskoj avangardi, bila je najmlađi doktor nauka u Srbiji. A u ovonedeljnom "Studiju znanja" naše goste će zapitkivati i publika, jedna zanimljiva studentska grupa - Dramska sekcija Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Saznaćete i još zanimljivosti, a između ostalog i kako ranoranioce i noćne ptice uslovljava biologija, zašto se sa nekim ljudima jednostavno ne razumemo i kako se "naučno" vežba.

Autor i urednik serijala Studio znanja: Zoran Živković

Voditelj i urednik emisije: Vinka Marinović

Kovoditelj: Ivana Milenković

Reditelj: Nenad Krkelić

Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]