Čitaj mi!

Opera "Aida" pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave

Opera Srpskog narodnog pozorišta otvoriće 161. sezonu najstarijeg teatra u Srbiji, spektakularnim izvođenjem Veridijeve opere "Aida" u sredu 15. septembra. Gledaoci RTS 2, od 22.48 iste večeri takođe mogu uživati u ovom nesvakidašnjem kulturnom događaju.

"Aida" će biti izvedena u skladu sa originalnom idejom kompozitora - pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni - muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika.

"Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme, kada su se kalendari podešavali spram velikih premijera. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu. Već je to izazov", objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja - 160 godina pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe "Aide", izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave...

"Prošlo je više od godinu dana kako svakodnevno slušamo o brojevima. Brojimo zdrave, bolesne, one koji nisu uspeli, prijatelje koji ostaju bez posla i dane odbrojavamo do nekog kraja. U tom brojanju stalo je mnogo stvari, umetnici su stali, kultura i umetnost miruju. Opera Srpskog narodnog pozorišta od samog početka preuzima ulogu vatrogasca, a tokom naših napora da stvorimo i ostanemo u kontaktu sa publikom u vanrednim okolnostima, i sami smo naučili nekoliko važnih lekcija. Saznali smo da održivost znači inovaciju i stalno prilagođavanje sadašnjem trenutku. Mi smo umetnici. Kroz umetnost pokušavamo da pomognemo ljudima. Našoj publici. Novosađanima. Da preživimo ono što je bilo najvažnije za opstanak naše vrste u svakoj civilizaciji - ljudski duh", kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Poslednjih godina, na Zapadu, zasićenom modernom produkcijom, težnja je vraćanju klasičnijem pristupu operi. Ovaj nastup Aide biće kombinacija klasičnog i modernog izraza. Sa velikim orkestrom i horom, kao i gostujućim dirigentom i solistima iz kuće "Arena di Verona", za oko 3.000 gledalaca planiran je spektakularan nastup.

"Aida je priča o strasti, koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene. Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje - robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi - kako da mali pion postane laufer, a onda od laufer kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stepenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva.", objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Opera sa najvećom masovnom scenom počinje najnežnijom melodijom violina u pijanisimu, a slično se i završava. Verdi sa nekoliko tonova daje atmosferu, a izborom instrumenata produbljuje situaciju. Radnja Aide je jasna, pregledna, duboko ljudska, razumljiva svakom osećajnom čoveku. Nije u pitanju samo sukob između ljubavi i dužnosti, na šta se često svode tumačenja ove opere. Radi se u duboko ljudskoj sadržini, o humanističkoj ideji, o pravu ljudi na ovozemaljsku sreću, osuđuju se porobljivački ratovi, ugnjetavanje i nasilje. Sve su to teme od izuzetnog značaja za ove prostore.

"Upravo takav spektakl od nas zahteva određeni, svetski nivo. Ne samo u umetničkom, izvođačkom i muzičkom smislu, na čemu svakako intezivno radimo poslednjih godina. Ovom operom postavljamo visoke zahteve od sebe - iz ugla publikę", zaključuje Stankov.