Čitaj mi!

Poezija

"Nauka vidi sve u evoluciji, a pesnik u večnosti", rekao je Jovan Dučić. Koje su osobenosti te vrste književnoti, šta karakteriše tradicionalnu, šta savremenu poeziju, kako postaje društveno angažovana i u čemu je njena lepota?

U ovoj emisiji spajamo nauku i poeziju i zato ćemo govoriti o tome kako na poeziju gledaju različite kulture i šta je u tom smislu karakteriše. Naš gost je etnolog i pisac Boban Trifunović. A kada se talenat za poeziju i nauku spoje u jednom čoveku, to je zaista retkost.

Kako je čuveni pesnik Laza Kostić bio i vrsni doktor prava i kako razotkriti drugu stranu slavnih pesnika, reći će nam pravnik, profesor dr Žika Bujuklić sa Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je napisao knjigu "Pravnički dometi pesnika Laze Kostića". "Moraš da paziš šta zboriš, ne smeš glasno da rečeš, jer možeš da se sagoriš, to jest da se opečeš", stihovi su koji nas podsećaju na značaj reči, a koje je napisao jedan od naših omiljenih likova iz detinjstva, pesnička zvezda, Ljubivoje Ršumović.

O tradicionalnoj i savremenoj poeziji i njenom uticaju na društvo i pojedinca, ali i sredstvima, stilističkim elementima, govornim figurama koje se u poeziji koriste, više će nam reći magistar filoloških nauka i književni prevodilac Jelena Ivanišević.

Kako savremena poezija može postati deo moderne muzičke scene i kako postaje društveno angažovana, reći će nam rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura.

U publici ćemo ugostiti mlade polaznike radionice kreativnog pisanja "Škola kreativnog pisanja ARGH", koji organizuju poetske večeri.

Na Nauci na sceni biće dinamično, najpre ćemo dočarati atmosferu poetske večeri, a zatim i dasaka koje život znače. Tako ćemo da se uverimo kako poezija postaje deo pozorišne magije. Mjuzikl je prava ilustracija za našu temu, a pravi znalci svog zanata su nam u studiju - umetnici iz Pozorišta na Terazijama, glumac Milan Antonić.

"Poezija je veština kojom se rečima snaga mašte pretvara u igru", rekao je Šopenhauer. Zato nas pratite ove nedelje, da se igramo i uživamo u poeziji!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit