Čitaj mi!

Dramski ponedeljak: Rekonstrukcija

Ciklus: TV drame studenata FDU

"Dramski ponedeljak" u aprilu nastavlja sa prikazivanjem televizijskih drama snimljenih pod supervizijom profesora Gorana Pekovića i odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa Marka Novakovića, a u sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Drugi premijerni naslov koji, u okviru ciklusa "TV drame studenata FDU" emitujemo 12. aprila 2021. na RTS 2 od 22.05 časova je premijera televizijske drame "Rekonstrukcija", koju je, po originalnom tekstu Staše Bajac, zajedno sa autorkom u scenario adaptirao student režije Srđan Marković.

"Rekonstrukcija" je televizijska drama koja govori o maloletničkom nasilju, uticaju društva na pojedinca i istraživanju seksualnosti. Glavni sukob drame je između mačističkog sveta prepunom preradsuda i nekim totalno suprotnim svetom koji je duboko potisnut u društvu. Ideja drame je da istina nikad nije celovita, da je uvek subjektivna i da je teško i nemoguće doći do apsolutne istine koja bi zadovoljila sve.

Radnja drame ne teče hronološki i ispresecana je scenama ispitivanja razredne u kojima saznajemo određene stvari o našim glavnim junacima Nemanji, Milošu i Jovani. Oni su zapravo drugačiji u scenama u kojima nema razredne i likova poput Pavla, Dušana i ostale Nemanjine ekipe koji su kao alegorija za jedno nasilno i okrutno društvo...

Uloge tumače: Andrija Nikčević, Filip Stankovski, Teodora Dragičević, Bojana Zečević, Pavle Čemerikić, Luka Mihailović, Jovan Dimoski i Matija Lukač.

urednik TV drame: Marko Novaković
mentor projekta: prof. Goran Peković
reditelj: Srđan Marković
scenaristi: Staša Bajac i Srđan Marković
producent RTS: Biljana Dautović
producent FDU: Sofija Saljnikov
direktor fotografije: Filip Tasić
scenograf: Sanja Usanović i Nevena Marković
kostimograf: Maša Ćešić
kompozitor: Momčilo Petrović
montažer: Marko Džambić
snimanje i obrada zvuka: Sergej M. Vučković
proizvodnja: Radio-televizija Srbije i Fakultet dramskih umetnosti 2021. godine