Čitaj mi!

Vlaho Bukovac - Slikar neprolazne lepote

Jedan od najslavnijih slikara jugoslovenskog regiona, Vlaho Bukovac, kog su smatrali "tradicionalnim modernistom", bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita, ličnost koja je u svim sredinama gde je živela i radila ostavila značajan trag i stekla visok društveni ugled i priznanja.

Rođen je Cavtatu 1855. godine, a sa 11 godina, bez roditelja, otisnuo se u Ameriku. Posle nekoliko godina, vratio se u Cavtat, pa zatim otplovio u Carigrad, pa ponovo u Ameriku, ovog puta u Peru i San Francisko, gde počinje da slika, za svoju dušu. Sa dvadeset godina, odlučan u nameri da se posveti slikarstvu, umetničko školovanje započinje u Parizu, 1877. godine. Veoma brzo etablira se na evropskoj umetničkoj sceni. U svojoj bogatoj i dinamičnoj karijeri živeo je i stvarao u Londonu, Liverpulu, Zagrebu, Beču, Pragu. U više navrata boravio je u Srbiji gde je izradio reprezentativne portrete naših vladara i članova njihove porodice: kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića, zatim, kraljice Drage i kralja Aleksandra Obrenovića, kao i kralja Petra I Karađorđevića i kralja Aleksandra Karađorđevića. Za zasluge na izradi portreta odlikovan je najviših državnim priznanjima: Takovskim krstom petog stepena, kao i ordenom Svetog Save.

Višestruko je nagrađivan na pariskim salonima, bio je predsednik Hrvatskog društva umetnosti Medulić, izabran je za dopisnog člana Češke akademije nauka i umetnosti, bio je počasni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, kao i član Srpske kraljevske akademije, bio je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu. Umro je u Pragu 1922. godine, a sahranjen u rodnom Cavtatu.

Retrospektivna izložba "Vlaho Bukovac - Slikarstvo neprolazne lepote", posle dvogodišnjih priprema, priređena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Autor izložbe i prateće monografije je istoričar umetnosti, dr Igor Borozan, profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predstavljeno je 35 dela - portreta i autoportreta, aktova i žanr scena, nastalih u periodu između 1878. i 1922. godine. Pretežno, izložba je zasnovana na delima iz ovdašnjih zbirki: Narodnog muzeja u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, zatim, umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju, Muzeja Jugoslavije, Medija centra Odbrana, Doma Jevrema Grujića, Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, dok je 15 slika stiglo iz regiona: Moderne galerije u Zagrebu, Narodne galerije u Ljubljani, Bukovčevog muzeja u Cavtatu, Srpske crkvene opštine u Dubrovniku, i iz privatnih kolekcija.
Večerašnje izdanje Art zone posvećeno je ovoj značajnoj retrospektivi, koja Bukovčev opus prati kroz tri stvaralačke etape: parisku, zagrebačku i prašku, što tumači autor izložbe, prof. dr Igor Borozan.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Snimatelj: Milan Stanić
Montažer: Dušan Založnik
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]