Čitaj mi!

Film

Proleće 1941.

Radio-televizija Srbije i Ambasada Izraela nastavljaju dugogodišnju saradnju prikazivanjem filma povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Ove godine, gledaoci RTS-a imaće priliku da pogledaju dramu "Proleće 1941." izraelskog reditelja Urija Barbaša iz 2007. godine. (Spring 1941.,2007)

Film prati život Klare Plank, poznate kanadsko-jevrejske violončelistkinje, koja je 1972. godine pozvana u svoj rodni grad u Poljskoj da otvori koncertnu dvoranu. Tokom posete priseća se proleća 1941. godine kada je izgubila porodicu. Bila je udata za Artura, mladog doktora Jevrejina, sa kojim je imala dve ćerke, Lizu i Evu. Za vreme nemačke okupacije, u potrazi za skloništem, utočište nalaze u kući na farmi koja pripada Emili, lokalnoj prodavačici koja nakon muževljevog odlaska u rat živi sama. Usred ratnih strahota, rađa se nemogući ljubavni trougao kada se Emili zaljubljuje u Artura. Klaru ta romansa baca u očaj i to će uticati na sudbinu cele porodice.

Poznati izraelski reditelj Uri Barbaš režirao je film "Beyond the Walls" koji je 1984. godine bio nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Film „Proleće 1941." premijeru je doživeo na Međunarodnom filmskom festivalu u Sijetlu.

"Proleće 1941." uspeva da predstavi složenost rata za one koji su bili uhvaćeni u Holokaustu. Ovo je film o teškim odlukama koje donosi rat." - The Movi Scene
"Mnogo talentovanih glumaca. Svi sastojci su dobri." - The Jerusalem Post

Uloge: Katarzina Al Abas, Miroslav Baka, Adriana Džikovska, Džozef Fajns, Keli Harison, Kler Hidžins, Eva Kurilo, Marisia Levandovska, Marija Pakulnis...

Režija: Uri Barbaš

Scenario: Moti Lerner