Čitaj mi!

Art zona: U retrovizoru - 2020

Tokom protekle godine galerije i muzeji ukazali su se kao prostori gde se uspešno ostvaruje socijalna distanca, odnosno, kao bezbedna mesta za konzumaciju umetnosti.

U osvrtu na 2020-tu godinu ukazaju se dve dramatično različite etape. Prva je regularno počela 1. januara, a okončana je, sasvim neočekivano, 15. marta, uvođenjem vandernog stanja, sve je nagoveštavalo izuzetno dinamičnu i bogatu sezonu. Usledilo je zatvaranje, povlačenje u virtuelni prostor, a onda, od početka juna i postepeno oživljavanje scene.

U retrovizoru emisije Art zona izdovojeno je nekoliko prizora iz 2020. godine. Galerija grafičkog kolektiva, koja već dve i po godine ima nomadsko-izbeglički status, ostvarila je niz programa i izložbi, iako tokom poslednjih godinu dana, u njihovom novostečenom izožbenom prostoru, u ulici Dragoslava Jovanovića, nije rešen problem priključenja struje. Najstariji galerijski prostor u našoj sredini, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu, i ove godine dočekao je zimu bez grejanja. Nova uprava ULUS-a, koji upravlja ovim prostorom, čini intenzivne napore da reši aktuelne probleme stausa čalanova ULUS-a ali i "Cvijete Zuzorić".

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, po završetku izložbe Marine Abramović, početkom 2020. godine, ušao je u turbulentan period neslaganja između novopostavljenog v.d.direktora i stručnog, kustoskog tima ove institucije. Jedan od najznačajnijih beogradskih izložbenih prostora, Galerija Kulturnog centra Beograda, protekle godine obeležila je 60 godina rada. A da ovdašnja vizuelna scena 2020. godinu nije provela u kovid hibernaciji, svedoče i novi izlagački prostori. Jedan od njih je Nova galerija vizuelnih umetnosti u Krunskoj ulici koja se izdvojila izuzetnim programskim zahvatima.

U emisiji govore: Ljiljana Ćinkul, umetnička direktorka Grafičkog kolektiva, Viktor Kiš, v.d.direktora beogradskog Muzeja savremene umetnosti, Svetlana Petrović i Gordana Dobrić, kustoskinje Galerije Kulturnog centra Beograda, Vahida Ramujkić, predsednica Upravnog odbora ULUS-a, Maja Ćirić, kustoskinja Jesenje izložbe, Anica Tucakov, umetnička direktorka Nove galerije vizuelnih umetnosti, Nadežda Kirćanski, vizuelna umetnica.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

 

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]