Čitaj mi!

Do, re, mi

Domaćini serijala Do, re, mi su animirani likovi, notica Noca i dirigentska palica-Feliks, koji vas uvode u svet muzike i muzičkih instrumenata.

Saznajte kako zvuči koji instrument, kako je nastao, od čega se pravi i kojoj grupi instrumenata pripada.

Kakve vrste orkestara postoje, zašto je harmonika duvački instrument,.. Kako je moguće da je saxofon drveni duvački instrument a pravi se od metala...

Gledaoci će u serijalu imati prilike da čuju mini koncerte učenika srednje muzičke škole Kosta Manojlović, studenata FMU kao i izvođenja Big bend orkestra RTS, Vasil Hadžimanov benda, Benda Vladimira Konstatinovića i još mnogo zanimljivih izvođenja.

U emisiji učestvuju deca, polaznici škole glume ART BEAT Nermina Ahmetovića i deca iz PPU Pegaz.

Scenario i koncept emisije - Višnja Bradonjić, ilustrator je Dejan Mandić, glavni animator Ilija Zipevski, dizajn zvuka Goran Stifanić, direktor fotografije - Slobodan Popović, montaža Dragan Uzelac, reditelj Nermin Ahmetovic. Produkcija ART BEAT.

Glasove pozajmili: Noca - Mila Manojlović, Feliks - Nermin Ahmnetović. Produkcija ART BEAT.

1. epizoda - Gudački žičani instrumenti

U prvoj epizodi gledaoci će saznati koji instrumenti su bili preteča današnjih gudačkih instrumenata, kako se pravi violina, ko su bili najpoznatiji graditelji violina.. Deca će naučiti da su gudački instrumenti dobili ime zbog načina na koji se dobija ton - prevlačenjem gudala preko žica. Da saznate, šta je i kako izgleda gudalo i kako se svira violina, pobrinuli su se deca, Noca i Feliks.

U ovoj epizodi imaćete priliku da uživate u mini koncertu gudačkog kvarteta srednje muzičke škole Kosta Manojlović koji izvode deo numere V. A. Mocarta - Mala noćna muzika.