Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Katar - lepo i različito

Katar me je iznenadio. Očekivala sam jedno, a dobila nešto potpuno različito. Na čuvenom forumu Doha 2019, koji se održava u Dohi već niz godina, upoznala sam ljude različitih pogleda i političkih uverenja koji su se sastali kako bi čuli jedni druge i našli rešenja.

Prisustvo većeg broja žena me je iznenadilo kao i njihova želja da sve otvorenije menjaju navike i način života.

O Kataru se govori najčešće prvo samo o novcu, visokom standardu, platama, bogatstvu... To je nešto što vas zabljesne ali ako na tome ostanete bićete uskraćeni za dublja saznavanja o ljudima od kojih možete mnogo toga da naučite.

Doha je potpuno novi grad koji vas zabljesne svojim građevinama u sred pustinje koja svojom površinom dotiče more.

Vidi se da ovde svetske arhitekte nisu imali mnogo ograničenja - koliko će potrošiti ni kako sve to treba da izgleda.

Snimajuci razne ambijente u dve emisije srela sam i ljude koji tu rade već duze vremena i koji su došli da obiđu svoju decu koja su došla u Katar da rade i zarade.

U prvoj emisiji upoznaćete neke od njih. Oni hvale zemlju u koju su došli, a kada ih pitate šta je ono sto ih je izdvojilo kazu da je to naše gostoprimstvo koje iskazuju u svakoj prilici. Skoro svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. već se oseća i zatičemo grupu navijača koji navijaju tako da nikoga ne ometaju.

Zapanjujuća je čistoća u Dohi, održavanje i stalna želja da se sve što je dobro poboljša i unapredi a svi poblemi reše.

Katarci se ne zanose da će izvori nafte i gasa večito trajati i zato investiraju u strane kompanije i nalaze rešenja za dugoročni opstanak.