Mala Srbija u Velikom ratu

Austrougarska i Srbija - predistorija rata

Redakcija Opšteobrazovnog programa, Obrazovno-naučnog programa programa RTS, u okviru svoje dugogodišnje serije naučnih intervjua "Evropa i Srbi", počinje emitovanje ciklusa "Mala Srbija u Velikom ratu".

U sedmičnom ritmu, gledaoci će videti 28 intervjua s najuglednijim srpskim istoričarima koji osvetljavaju dubinske uzroke, motive i kontraverze vodećih evropskih sila toga vremena, dugogodišnje čekanje pravog trenutka i uverljivog povoda za početak rata, te interesnu logiku velikih sila u odnosu na Srbiju i Balkan koja je uslovila njihovo veoma specifično ponašanje prema maloj Srbiji pred rat i za svo vreme njegovog trajanja.

Malo je poznato da Srbija nikada, tokom Prvog svetskog rata, nije zvanično imala status saveznika, a podnela je, proporcionalno broju stanovnika najveće žrtve, izgubivši trećinu stanovnika. Ova činjenica govori o odnosu "velikih" prema "malima", koji je bio i ostao konstanta. Ponajbolje je suštinu takvog odnosa opisao akademik Dragoljub Živojinović, u svojoj blistavoj studiji "Nadmeni saveznik i zanemareno srpstvo". Surova realnost je da pravo i pravda važe samo među jednakima.

Profesor Živojinović, koji je bio na čelu Odbora SANU za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, nesebično je pomogao u profilisanju ove serije intervjua, koji će ostati svojevrsna televizijska, istorijska, čitanka.

U ciklusu "Mala Srbija u Velikom ratu", pored akademika Živojinovića, učestvuju: Vasilije Krestić, Milan Ristović, Darko Tanasković, Nikola B. Popović, Stanislav Sretenović, Miloš Ković, Mira Radojević, Dušan Bataković, Ljubodrag Dimić, Vojislav Pavlović, Aleksandar Životić, Aleksandar Rastović, Mile Bjelajac...

Prve dve emisije su naslovljene: Austrougarska i Srbija - predistorija rata. Sagovornik urednika i scenariste Vojislava Laletina je akademik Vasilije Krestić. Realizator je Jelisaveta Janić.