Pravo na sutra: Laplje selo - Ko prodaje život i dušu

Kada neko obelodani da prodaje dedovinu, svetinje, obraz i dušu - iza toga ne može stajati laka odluka. U Lapljem selu, kod Gračanice, ovakav natpis ustalasao je javnost.

Table sa natpisom - na prodaju - inače, u poslednje vreme, nisu retkost. Ipak, ona koju je nedavno postavio Nenad Nedeljković podigla je prašinu.

Odmah je jasno da je objavu inicirao veliki revolt i nezadovoljstvo, da je ljutnja usmerena ka lokalnim vlastima, a rešenje se očekuje iz Beograda.

I tabla na kojoj piše da kuću prodaje petočlana porodica, ukazuje da nije u pitanju samo čin kupoprodaje. Objašnjavaju nam, da samo oni koji su ciglu po ciglu podizali krov nad glavom, znaju i koliko sebe uzidaš u to. Kažu, nisu to samo zidovi, prozori i vrata. Ali, egzistencija je dovedena u pitanje.

Tačno je to na šta ukazuju čelnici lokalnih samouprava - pojavile su se u Gračanici i Lapljem selu, gotovo sinhronizovano, nakon upečatljive objave ispred kuće Nedeljkovića, i table na kojoj piše - ova kuća nije na prodaju. Posvedočili su meštani, ali niko o tome nije želeo da govori.

Nedaleko od Gračanice, na teritoriji Lipljana je selo Rabovce, malo drugačija priča.
Porodica Mihailović iz ovog sela, nedavno je dobila ključeve nove kuće, čekaju bebu, sa optimizmom gledaju budućnost...

I tako - nižu se životne priče na centralnom Kosovu.

Kad živite u iznajmljenom stanu ili u trošnoj kući bez elementarnih higijenskih uslova, krov nad glavom je ono o čemu sanjate. Kada ga steknete - težite da stvorite dom i porodici obezbedite dostojanstven život. Kada ste u najproduktivnijoj životnoj dobi - ništa normalnije nego da tražite posao i stabilan izvor prihoda, da ne zavisite od tuđe pomoći.

Velika je odgovornost na onima koji imaju mehanizme da upravljaju tim procesima, još veća na onima koji strateški o tome odlučuju.

Najveća odgovornost jeste zapravo kontrola izvršenja planiranog, opredeljenog i raspoređenog.

Reklo bi se - jednostavno.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montaža: Vesna Grba
Realizacija: Marina Pejčić

broj komentara 0 pošalji komentar