Eko perspektive: Ne dišite duboko

Život počinje prvim udahom, poslednjim se završava. Kvalitet života možemo da sagledamo iz raznih uglova, ali kada je reč o zdravlju poražavajući podaci Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da u Srbiji od posledica zarađenja vazduha na godišnjem nivou život izgubi preko 5000 ljudi.

Kako to živimo u dvadesetprvom veku? Čime se hranimo? Šta vozimo? Kakav vazduh udišemo? Pravo na čist vazduh je jedno od osnovnih prava svakog čoveka i svih živih bića, ali pre toga ne smemo da zaboravimo da je to i osnovni preduslov za naš opstanak.

O zagađenju vazduha uglavnom govorimo onda kada "skala" zagađenosti uveliko zađe u zonu opasnog. Zašto je neophodno kontinuirano potencirati ovu temu, koliko je bitno imati sistemski plan u rešavanju problema, gde je svet a gde smo mi saznaćete u emisiji Ne dišite duboko iz serijala Eko perspektive.

Dekan Hemisjskog fakulteta u Beogradu, prof. Ivan Gržetić objasniće nam kako se definiše zagađen vazduh, šta to u stručnom smislu znači i šta doprinosi sve većem zagađenju. Koliko je zagađen vazduh opasan po zdravlje ljudi saznaćemo od prof. Branislava Nestorovića pulmologa i alergologa. O kontroli kvaliteta vazduha govoriće stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine. Goran Trivan ministar resornog ministarstva, reći će nam šta država preduzima po tom pitanju. O potencijalnom rešenju iz svog ugla govoriće prof. Vladimir Đorić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Koliko je bitna tema zagađenja vazduha ne samo za nas već i za čitavu planetu objasniće prof. Vladimir Đurđević klimatolog i meteorolog kao i mr Aleksandar Macura iz RES fondacije.

Urednik emisije: Nataša Nešković

broj komentara 0 pošalji komentar