Grozd

U pauzi ovogodišnjih letnjih vrelina, jednog kišovitog dana, zaputili smo se u mlavski vinogradarski rejon, u područje opština Veliko Gradište, Požarevac, Malo Crniće, na obale Dunava i Peka.

Pošli smo kod malih vinogradara i vinara. U požarevačkom i braničevskom vinogorju do pre tridesetak godina svako domaćinstvo pravilo je uglavnom za sebe, pitka i karakteristična vina. Svi su imali toliko da gostima na panađurima, zavetinama, slavama i litijama ponude
uglavnom sveže vino iz svojih podruma. Danas se kao i u mnogim drugim krajevima Srbije situacija promenila. Čokoti su nestali, podrumi ostali prazni, bačve trule na drugim mestima. Ipak ima i onih koji još neguju po neki čokot.

Ekipa emisije Grozd provela je nekoliko dana na Kvarnerskim ostrvima. Osetili ukus jagnjetine i maslinovog ulja i sira. Samo na ovom ostrvu gaji se sorta grožđa Žlahtina. Vinogradari su istovremeno vinari, ugostitelji i hotelijeri. Zaokružili su procese proizvodnje, prerade i prodaje. Nadomak vrbničkog polja, na liticama iznad mora, Vrbničani su dobili i vinski hotel-Vinotel.

Iz Španskog grada Karavaka de la Kruz, stigla nam je zanimljiva reportaža: Vinska trka na konjima.

Urednik emisije Dušan Veličković

četvrtak 19 septembar 2019 godine, RTS 2

broj komentara 0 pošalji komentar
Grozd Grozd

Autor:
RTS

Serijal „Grozd" predstavlja svojevrsnu razglednicu naših vinograda i podruma, porodične tradicije, turističkih i kulturnih potencijala. [ detaljnije ]