Srpska ekonomija

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu održan je prvi skup naučnika i profesora iz Italije i Srbije koji su razgovarali o ciljevima održivog razvoja. Ugledni eksperti izneli su svoje viđenje nekih problema od kojih zavisi budućnost naše planete, a koji su, u stvari zajednički - migracije, nedostatak resursa, zagađenje. Italijansko-srpski skup organizovan je na inicijativu atašea za nauku Ambasade Italijanske u Srbiji dr Paola Batinelija. Stručni skup su podržali Rimski klub i njegova Srpska podružnica čiji je predsednik dr Nebojša Nešković.

Digitalna transformacija, termin star više od 20 godina, tema je kojom se bavila Srpska ekonomija. Na primer, sva plaćanja danas mogu da se obave onlajn. Međutim, primetno je da čak polovina građana i dalje stoji u redu pred nekim od šaltera. Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da je ulaganje u tehnologiju prva stavka na kojoj bi Srbija trebalo da radi.

Privredne komore regiona okupljene u Komorskom investicionom forumu zapadnobalkanske šestorke sa sedištem u Trstu zalažu se za uspostavljanje regionalnog tržišta, bez barijera i birokratskih procedura. Da li su balkanske zemlje spremne na saradnju i koliko mogu da se izbore sa poteškoćama, pitali smo generalnog sekretara te organizacije Safeta Grdžaliju.
Uz najnovije privredne vesti, predstavljamo mladu i uspešnu asistentkinju sa Geografskog fakulteta u Beogradu koja je za svoj doktorat izabrala uticaj klimatskih promena na neke elemente životnog prostora.

Uredenica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar