Studio znanja: Život Zemlje

U kojoj fazi života je naša planeta, koje je sve turbulencije preživela, kako je izgledala u prošlosti... Kako je Severni pol menjao svoju poziciju i kako je moguće da je na jednom prostoru nekada bio led, a danas je toplo more? I još mnogo toga u vezi sa prošlošću Zemlje, a što nam govori o tome kakva nas budućnost očekuje, saznaćete u ovonedeljnom "Studiju znanja".

Da li ste znali da se čovek podigao na zadnje noge kada se na Zemlji promenila klima i porasle trave na područjima koje je tada naseljavao? To je samo jedna od zanimljivosti iz života Planete i naših predaka, a kako se genom čoveka prilagođavao promenama tokom evolucije, reći će nam humani genetičar profesor dr Goran Brajušković sa Biološkog fakulteta.

Kako je naša Planeta stupila na scenu Galaksije, kako su se kontinenti izborili za svoj položaj i kako je i da li je uopšte severni pol našao svoju poziciju na našem globusu, reći će nam uvek zanimljivi prezenter prirodnih nauka, geolog profesor dr Dragan Milovanović.

Na području Srbije, na primer, nekada je bilo tropsko more, pa možemo da vidimo i ostatke u vidu krečnjačkih sprudova, ostrvskih planina ili fosila karakterističnih biljaka i životinja. Kako su nastajale i nestajale biljne i životinjske vrste tokom života naše Planete reći će nam profesor dr Gordana Tomović sa Biološkog fakulteta. U poslednje vreme se u medijima mnogo govori o tome da se magnetni pol Zemlje približava Rusiji, zato o tome zašto je to tako i kako utiče na život na Zemlji, više će nam reći dr Spomenko Mihajlović, naučni savetnik sa Departmana za geofiziku Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. A gde se poklapaju milijardama godina duga istorija Zemlje i tek nekoliko hiljada godina duga istorija društva i kako se čovek prilagođava promenama u prirodi, reći će nam sociolog dr Pavle Milenković sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ove nedelje u publici su nam mali gosti, pravi majstori koji će tokom emisije dokazati da zanimljive prirodnjačke teme mogu lepo da se ilustruju i objasne. Đaci Osnovne škole "Drinka Pavlović" i njihova nastavnica biologije Marina Drndarski.

Na centru studija imaćemo nekoliko dešavanja i ilustracija ove teme, pa vas pozivamo da nas pratite i ove nedelje. Obećavamo još i zabavu na našoj muzičkoj sceni, na kojoj će nam "prirodnjačke pesme", kako smo ih u šali nazvali, izvoditi Ivana Vladović i Nenad Paunović.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar