Moravska Srbija

Kulturno-umetnički program premijerno počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Svake srede, od 13. marta na Drugom programu, u terminu od 20.30, biće prikazana po jedna emisija serijala posvećenog vladavini Lazarevića i Brankovića.

Reč je o periodu dugom devet decenija, od 1371. godine kada je propalo carstvo Nemanjića i kada je stvorena Kneževina Srbija, pa sve do pada Despotovine i prestonice Smedereva 1459. godine. Moravskom Srbijom prvo je vladao knez Lazar, zatim despot Stefan Lazarević i na kraju despot Đurađ Branković. Padom poslednje srpske prestonice Smedereva prestaje da postoji srpska srednjovekovna država, a na njene prostore dolaze Turci koji će tu ostati u naredna četiri veka. Kroz sedam poglavlja ispričana je priča o vladarima, njihovim porodicama, diplomatiji, političkim prilikama, ratovima, vazalnom položaju, ekonomskoj moći, rudarstvu, zadužbinarstvu, umetnosti i književnosti. U serijalu o "Moravskoj Srbiji" govori preko 30 stručnjaka: Arheološkog instituta, Istorijskog instituta, Filološkog fakulteta, Muzeja SPC, Biblioteke Srpske patrijaršije, Vojnog muzeja, Narodne biblioteke Srbije, kao i muzeja i biblioteka iz Kruševca, Jagodine i Smedereva. Serijal je sniman na preko 15 lokacija širom Srbije, u manastirima: Manasiji, Ravanici, Kaleniću, Ljubostinji, Koporinu, Krušedolu, u crkvi Lazarici, zatim u srednjovekovnim utvrđenjima: Stalaću, Kozniku, Lazarevom gradu, Smederevskoj i Beogradskoj tvrđavi, u mestu Glavica kod Mladenovca, u muzejima, bibliotekama i arhivima.

Narator serijala, u ulozi profesora: glumac Milan Caci Mihailović
Stručni konsultanti: mr Gordana Simić, dr Vladan Trijić, Dejan Radovanović
Scenarista i urednik serijala: Svetlana Ilić
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Reditelj: Filip Čolović

Prva emisija: Slavni Lazar

Premijernim prikazivanjem emisije "Slavni Lazar" Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Prva emisija je posvećena Lazaru Hrebeljanoviću i njegovoj vladavini, dugoj gotovo dve decenije. Nakon smrti cara Uroša Nejakog, inače poslednjeg Nemanjića, ambiciozan i mudar, Lazar Hrebeljanović uzdiže se na rang vladara i stvara novu državu, Kneževinu Srbiju. U emisiji posvećenoj njemu tražimo odgovore na pitanja: Ko je zaista bio Lazar Hrebeljanović, šta je bila Srbija u vreme njegove vladavine i kako je građen njegov kult, vladara i mučenika, posle Kosovske bitke?

U emisiji učestvuju: dr Aleksandar Krstić, Goran Vasić, mr Marko Aleksić, dr Danica Popović, dr Zoran Nedeljković, dr Zoran Ranković, dr Dejan Radičević, dr Svetlana Tomin, dr Tatjana Starodubcev, Maja Ćeranić, Dušanka Maričić, đakon Vladimir Radovanović i dr Smilja Marjanović Dušanić. Emisija je snimana u Lazarevom gradu - Kruševcu, manastiru Ravanici, Biblioteci Narodne skupštine Srbije i na drugim lokacijama u Beogradu.

Narator: glumac Milan Caci Mihailović
Scenarista i urednik serijala: Svetlana Ilić
Stručni konsultanti: mr Gordana Simić, dr Vladan Trijić
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Reditelj: Filip Čolović

broj komentara 0 pošalji komentar