Kulturni centar

Odmah po proglašenju Ninovog laureata, oglasio se žiri za nagradu Zlatni suncokret, sa svojim izborom. Intrigantna je činjenica da kada se uporede izbori, od 11 romana u jednom i 12 romana u drugom izboru, ova dva žirija su se složila samo oko tri naslova.

Da li je moguće da su ukusi ova dva žirija toliko različiti, da li su im možda ciljevi različiti, ili je reč o vanknjiževnim razlozima? Izbori ova dva žirija su samo povod za razgovor o kriterijumima književnih nagrada, šta sve podrazumevaju ti kriterijumi, kako se do njih dolazi i koliko se žiriji njima rukovode i o tome će govoriti Tamara Krstić, članica Ninovog žirija i Vladimir Gvozden, predsednik žirija za nagradu Zlatni suncokret, kao i profesor Filološkog fakulteta, Predrag Petrović, pisac Milisav Savić, urednica književnih tribina u Domu kulture Studentski grad, Tamara Mitrović i književni kritičar Saša Ćirić.

Od priloga nakon ovonedeljnog Kulturnog centra izdvajamo prikaz nove postavke u Muzeju savremene umetnosti, Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke za koju su odgovorni kustosi Matijas Vincent i Matijas Flige. Izložba nam predstavlja istoriju savremene nemačke umetnosti  od 1949. do danas sa preko 300 radova izabranih iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi, IFA.

Najnovija predstava reditelja Andraša Urbana Fakultet za pozorišnog gledaoca, donosi izvestan zaokret u radu ovog reditelja, imajući u vidu da je reč o postavci komedije, a na premijeri je bila naša pozorišna kritičarka, Ana Tasić.

Iz sveta filma izdvajamo kritički prikaz novog danskog filma Krivica u režiji debitanta Gustava Melera, o kome govori filmski kritičar Ivan Velisavljević i komentar profesora Fakulteta dramskih umetnosti, Aleksandra S. Jankovića koji komentariše nominacije za Oskara.

Kroz sezonu klupskih koncerata vodi nas Katarina Vujović, prateći grupe Vizelj, Autopark i Straight Mickey and The Boyz, koje su se našle na kompilaciji saundtreka za televizijsku seriju Jutro će promeniti sve.

U ovonedeljnom Kulturnom centru podsećamo i da ove godine obeležavamo vek od rođenja Džeroma Dejvida Selindžera. Nije napisao mnogo, ali su njegova dela obeležila drugu polovinu 20. veka. Lovac u raži je bio inspiracija generacijama mladih ljudi, umetnicima i buntovnicima koji su pisali i svetle i tamne stranice istorije. O Selindžeru govore Teofil Pančić i Aleksandar Šurbatović.

Moć interneta, društvenih mreža, pa samim tim i njihovih korisnika, ponovo je došla u prvi plan nakon što je jedno jaje dobilo 50 miliona lajkova. Kako je fotografija jednog običnog jajeta za samo nekoliko dana postala globalni fenomen i internet senzacija, komentarišu sociolog Dalibor Petrović i komunikolog Mina Smiljanić.

O pozitivnom i negativnom u kulturi slušamo mišljenje kustosa Matijasa Vincena.

Glavni gost ovonedeljnog Kulturnog centra je pisac Žarko Radaković.

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević 
Urednica emisije: Jasmina Vrbavac
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar