Međunarodni filmski studentski kamp "Interakcija 2018"

Već 13 godina, studenti filmskih škola iz čitavog sveta kontinuirano dolaze u Srbiju, na besplatni filmski kamp Interakcija.

Ovog leta, od prijavljenih 100 kandidata na Konkursu, izabrano je 15 mladih dokumentarista- studenata režije, produkcije, dizana zvuka i montaže. Podeljeni u tri tima- snimali su dokumentarce u Ivanjici, Užicu i Čačku.

Na Interakciji je sve posvećeno dokumentarnom filmu ali nepretenciozno- kroz druženja, razmenu iskustava i stalnu želju svih uključenih da dele ono što se tokom kampa nauči.

Inicijatori ovog nesvakidašnjeg međunarodnog stvaralačkog projekta, Nezavisni centar Filmart, želeli su da ovim projektom doprinesu afirmaciji naše zemlje i stvaralaštva mladih, kroz međunarodnu saradnju, kulturnu razmenu i komunikaciju.

Dejan Petrović, reditelj i direktor Filmarta: „Cilj nam je bio da napravimo mesto gde će se u Srbiji studenti različitih filmskih škola iz čitavog sveta okupljati, upoznavati i gde će- kroz zajedničku produkciju dokumentarnih filmova, razmenjivati znanja i iskustva...I da, nakon Interakcije sva stečena znanja i kontakte uspešno iskoriste da bi unapredili svoj profesionalni razvoj, karijeru...„

Ovogodišnji međunarodni studentski kamp „Interakcija 2018" održan je od 11. do 28. avgusta- petnaest učesnika, studenata filmskih akademija iz sveta, podeljeni u tri ekipe snimili su tri dokumentarna filma na teritoriji Užica, Čačka i Ivanjice. Po završetku snimanja, učesnici su se okupili u Požegi, gde su tokom desetodnevnog boravka montirali filmove ali i učestvovali u pratećim programima kampa (radionice, projekcije dokumentarnih filmova, slobodne aktivnosti).

Istovremeno sa održavanjem kampa „Interakcija 2018", Filmart već osam godina sprovodi i međunarodni masterklas „Interdok" (16 učesnika). Dok su mladi dokumentaristi Interakcije montirali svoje filmove, polaznici Interdoka su slušali predavanja o kreativnom dokumentarnom filmu od domaćih dokumentarista- profesora Dragana Elčića i reditelja Mladena Matičevića. U okviru redovnog programa „Interscreen" svim učesnicima su prikazani brojni, pažljivo izabrani kratkometražni i dugometražni dokumentarni filmovi. Održan je i program „Inter, Video, Akcija", rezidencijalni program za domaće video- umetnike.

Svečana premijera filmova snimljenih tokom međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018", upriličena je 27. avgusta u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Tokom proteklih 11 godina, kontinuirane realizacije projekta besplatnog studentskog filmskog kampa Interakcija, učestvovalo je 219 mladih sineasta iz 53 zemlje, snimljena su 44 dokumentarca.
Osvojeno je (do sada) 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu, između ostalih i Zlatna plaketa Beograda za najbolji domaći film u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma (za film „Ukras sveta" na 63. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kartkometražnog filma) kao i nagrada za najbolju fotografiju za film „Ringišpil", na Kustendorfu 2015.

Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija" se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i uz podršku mnogobrojnih prijatelja projekta iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.
Drugu godinu zaredom, generalni medijski partner ovog međunarodnog kulturološkog projekta je Radio-televizija Srbije.
Urednik emisije: Bojan Bosiljčić

broj komentara 0 pošalji komentar