Čas anatomije: Evolucija ruske socijalističke revolucije

Posle Francuske buržoaske revolucija koja je značila prekretnicu u istoriji Zapada i izlazak na scenu Građanina i Građanstva, jedan drugi proces i događaj, Oktobarska socijalistička revolucija u Rusiji, takođe je uzdrmala svet i na scenu izvela Proletarijat i ideju vladavine Proletarijata.

Sto godina posle, savršena je prilika da se uradi analiza jedne ideje koju su mnogi smatrali utopijskom, ali koja je, tokom postojanja Sovjetskog Saveza od 1922. do 1991. donekle i dobila svoje realističko utemeljenje. Taj događaj za posledicu je imao "blokovsku" podelu sveta ali je doneo i sukob mišljenja o prirodi suštine te proleterske vladavine, odnosu liberalnih stremljenja i diktature, napretka i regresije, imperijalizma i borbe protiv njega.

U novom izdanju Časa anatomije sa stanovišta istorijske nauke raspravlja se o uzrocima, početku i razvoju Oktobarske revolucije, odnosu Lenjina i Staljina, levih i desnih ideoloških matrica, posledicama nestanka Sovjetskog Saveza... Šta je pozitivno donela Velika revolucija a koje su njene negativne posledice? Da li je ideja revolucionarnih promena u društvu nestala, da li je ona odraz samo večite Utopije ili je svet samo u kratkom predahu od Sna o nekom novom i pravednijem uređenju života na zemlji?

Gosti emisije su istoričari, Aleksej Timofejev, Srđan Milošević i Goran Miloradović.

Urednice, Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Reditelj, Nenad Krkelić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Čas anatomije Čas anatomije

Autor:
RTS

Učitelji su i učenici, umetnici su i kritičari, akteri na kulturnoj sceni su istovremeno i analitičari te scene. [ detaljnije ]