Trezor

Imati i nemati - iz ciklusa "Quo vadis, svete?"

Autor Miodrag Ilić uvodi nas u sferu globalne ekonomije, koja bi se pre mogla nazvati globalnom nepravdom. Svet je suočen sa globalizacijom kapitala, ali i sa globalizacijom siromaštva.

Dok se za vojne potrebe godišnje troši oko 780 milijardi dolara, međunarodna zajednica nije kadra da izdvoji 40 milijardi, sumu koja bi bila dovoljna da niko na svetu ne bude gladan, da se obezbedi zdrava voda za sve, da svako dete dobije osnovno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Uporedo sa pomanjkanjem hrane i drugih životnih resursa, drastično raste broj stanovnika na planeti, na kojoj će, prema prognozama stručnjaka, 2050. godine živeti 15 milijardi ljudi. Da li će se ostvariti mračne prognoze Tomasa Maltusa u osamnaestom veku, odnosno Pola Kenedija u dvadesetom, po kojima je produžetak ljudske vrste ugrožen nesrazmerom između porasta broja ljudi i razvoja sredstava za opstanak?

U ovoj emisiji ugledni naučnici, geostratezi i političari iz SAD, Kine, Rusije, Nemačke, Francuske, Britanije, Haitija i Švajcarske, iznose ocene i stavove o užasavajućoj stvarnosti u nerazvijenim zemljama, u kojima svake godine od gladi umre 80 miliona ljudi, a na svakih osam sekundi jedno dete!

Istovremeno, Evropljani popiju alkoholnih pića za 105 milijardi, popuše cigareta za još 50 milijardi, daju na kućne ljubimce, pse i mačke (u Evropi i Americi) još 17 milijadi dolara.

Postavlja se pitanje da li će litar vode u skoroj budućnosti biti skuplji od litra nafte, a možda će u ratovima za osvajanje ovog resursa koštati i kao litar ljudske krvi? Paradokse naše civilizacije potvrđuju poražavajuće činjenice kao što je ona da 400 najbogatijih Amerikanaca raspolaže ukupnom sumom od jednog triliona dolara, a da tri najbogatija čoveka na svetu drže u svojim rukama vrednost veću od nacionalnog bruto proizvoda 48 najsiromašnijih zemalja.

Kako izići iz samoubilačkog kruga neoliberalne ekonomije, koja preti socijalnim sukobima i ratnim kataklizmama?

* Učesnici: prof. dr San Kvon, Institut za sociologiju kineske akademije društvenih nauka - Peking; Bringfride Karts, senator - Bremen; Pjer Mari Galoa, general u penziji - Pariz; Tomas Dajhman, novinar i publicista - Frankfurt; prof. dr Mario Koto, ekspert za međunarodnu politiku - Pariz; prof. dr Frensis Fukujama, Univerzitet "Džordž Mejsn" - Ferfaks SAD; dr Medsen Piri, predsednik Instituta "Adam Smit" London; Žan Bertran Aristid, bivši predsednik Haitija; Džordž Keni, diplomata i publicist - Vašington; profesor dr Čang Sju, direktor Instituta za međunarodnu privredu univerziteta u Pekingu; Januš Bugajski, direktor u Centru za strategijske i međunarodne studije - Vašington; Džonatan Hofman, direktor Kreditne švajcarske banke; Zenzile Koisan, politički aktivist i novinar Južne Afrike; Ginter Ferhojgen, šef kluba SPD u Bundestagu - Bon; lord Piter Karington - London; akademik Vitalij Vidjapin, predsednik Ruske ekonomske akademije "Plehanov" - Moskva; Dmitri Analis, politički analitičar, publicist - Pariz; prof. dr Klaus fon Bajme, direktor Instituta za političke studije - Hajdelberg.

* Scenarista i urednik Miodrag Ilić; stručni konsultant Tomislav Kresović; prevodioci: Jasenka Tomašević, Nataša Tasić, Olga Marković, Radosav Pušić, Vesna Radosavljević. Dokumentaciju prikupili: Nena Novaković, Ilinka Stefanović, Branislav Jevtić; muzika Darko Vlahović; grafička obrada Bojan Tošić, Ivan Pribićević; obrada tona Nikola Kokotović; snimatelji Zoran Sinđelić, Čedo Filipović; montaža Aleksandar Mrzić; realizator Miloš Timotijević; reditelj Slobodan Simojlović.

* Proizvedeno 1999, Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić.

broj komentara 0 pošalji komentar