Vidik: Mediji i društvo

Odnos medija i društva, uzroci i posledice, tema je novog Vidika, koji priprema Opšteobrazovna redakcija RTS.

Svet privida, kako naglašavaju brojni teoretičari, postao je ponovo aktuelan a "poimanje stvarnosti", uveliko je isposredovano medijima. Ono što određuje medijsku realnost jeste njena estetika i sadržaj.

Mario Vargas Ljosa u svom delu "Kultura spektakla", piše: "Kako je zavladala kultura spektakla intelektualci u njoj nemaju šanse te se zato povlače iz javnih medija, a to mesto zauzimaju takozvani intelektualci sveznalice, koji su puki prodavači sebe samih i egzibicionisti. Situacija medijski je i gora, pošto mesto intelektualaca preuzimaju zabavljači, pevači, pevačice , koji nam serviraju "dubokoumne" osvrte na zbivanja društva i kulture". Sud Mario Vargasa Ljose u mnogome opisuje i medijsku sliku našega društva. Medijsku sliku kao kulture spektakla pored pesme i igre nadopunjuje i nasilje plasirano preko različitih formi i sadržaja.

Šta je uloga medija, kako se menjala njihova estetika, šta donosi kultura spektakla i koje su njene posledice, da li osim tržišnog društvo treba da ima i drugačije kriterijume i zahteve i kako se nasilje provlači kroz medije "iskorišćavajući ih" za svoje potrebe, teme su u kojima u Vidiku govore prof. dr Zoran Jeftović, prof. dr Dragan Ćalović i prof. dr Damir Smiljanić filozof.

Urednik emisije: Jasmina Vujnović Milošević

Reditelj: Nenad Krkelić

broj komentara 13 pošalji komentar
(subota, 14. maj 2016, 08:01) - student sociologije [neregistrovani]

Za Vidik

Omiljena emisija.

(petak, 13. maj 2016, 20:41) - Monika [neregistrovani]

hvala

Vazna tema, odlicna emisija i gosti. Nema nama bez Vidika, hvala.

(četvrtak, 12. maj 2016, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

Хвала

Вредна емисија. У сваком погледу. Хвала Вам!

(četvrtak, 12. maj 2016, 09:43) - Ruzica Ignjic [neregistrovani]

pozdrav Redakciji

Kontinuirano pratim "Vidik" iz godine u godinu i svaki put se prijatno iznenadim da ovakve emisije, koje podsticu misljenje, razgovornu kulturu i angazman intelektualne elite u javnom prostoru jos uvek postoje na televiziji, i odolevaju brutalnom i merkantilistickom duhu vremena i njemu odgovarajucoj malogradjanstini. Pozdrav Redakciji.

(četvrtak, 12. maj 2016, 00:01) - milanka [neregistrovani]

uz vas smo

pametno, argumentovano, odmereno, odlican izbor tema i gostiju, samo napred, gledaoci su uz vas!

(sreda, 11. maj 2016, 18:18) - Pol Elijar [neregistrovani]

Sjajna emisija

Sve pohvale uredničkom timu ove emisije. Ovakav program je pravo osveženje na domaćim kanalima na kojim prednjače komercijalni sadržaji i uski pogledi. Ovde se mogu čuti mišljenja vrsnih stričnjaka iz mnogih oblasti. Svako bi morao sebi priuštiti povremeno jednu ''dozu'' ovakve emisije. Neprocenjiva je.

(sreda, 11. maj 2016, 17:35) - Ivan [neregistrovani]

vidici

Emisiju sam slucajno pronasao na youtubu pre 3 godine, od tad je redovno partim, sve pohvale. Sustina i dubina, retko dobra emisija, ako ne i jedina sa ovakvim temama.

(sreda, 11. maj 2016, 16:35) - Vitomir [neregistrovani]

Nauka i dijalog

Mediji treba da podrzavaju dijalog, kulturu, kriticku misao. U tom pogledu "Vidik" prednjaci nad ostalim emisijama i prilozima RTS-a. Samo tako nastavite!

(sreda, 11. maj 2016, 15:58) - Dragan Radovancevic [neregistrovani]

Dugogodisnje prijateljstvo

Emisiju vidik pratim vec godinama. Ni u Nemackoj se to nije promenilo, pratim vas putem YT. Hvala vam sto postojite i sto radite za nas koji vas verno pratimo.

(subota, 07. maj 2016, 23:06) - Rale [neregistrovani]

Bravo!

Odgledao odlozeno, sjajna emisija, jedna od najboljih na RTS-u, samo tako nastavite! Jos ima mislecih glava u zemlji Srbiji!