Vidik: Fotografija - (ne)pouzdan svedok

"...od tog trenutka, rulja nagrnu, kao Narcis sam, da bi posmatrala sopstvenu trivijalnu sliku na metalu." Ovu rečenicu napisao je 1859. godine, povodom otvaranja Likovnog salona u Parizu, Šarl Bodler.

Fografija je u to vreme, kao još uvek mlad izum, doživljavana kao opasnost za slikarstvo i umetnost i istovremeno medij koji promoviše mase i masovno. Danas, skoro dva veka kasnije, umetničko u fotografiji postaje ravnopravno sa umetničkim u slikarstvu, a promene u fotografskoj tehnici kao, uostalom i u tehnici ostalih umetničkih žanrova, svedoče o kvalitativnim promenama u kulturi i umetnosti samoj.

Neki teoretičari bi rekli da je reč o izmenjenoj "prirodi umetnosti". Tema o fotografiji, međutim, u ovom izdanju emisije Vidik, pokrenuće ne samo pitanje odnosa fotografije prema ostalim umetničkim žanrovima i pitanje njenog statusa danas, već i razgovor o odnosu fotografije prema stvarnosti u kojoj živimo.

Na koji način fotografija, posreduje u našem doživljaju sveta i, u skladu sa tim, utiče na naše mišljenje o njemu. Tvrdnja da fotografija više ne predstavlja znamenito već da znamenitim postaje sve što se fotografiše, u veku u kojem živimo dobija pun značaj te je pitanje u kakvom svetu živimo danas kada je u potpunosti ostvarena Vorholova vizija o 15 minuta slave za svakog od nas.

Gosti emisije su teoretičari ali i stvaraoci u mediju fotografije, filozof Jovan Čekić, vanredna profesorka na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Ivana Tomanović i fotograf Srđan Veljović.

Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić
Reditelj je Nenad Krkelić

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. sep 2015, 15:00) - sites.google.com/site/borislavmaric66/ [neregistrovani]

Demokratija i multimedija

Demokratija je apstraktna pojava, dakle, postoji dok postoji u našim glavama i zato se trebamo boriti za nju jer jedino se tako možemo izboriti i za našu budućnost, a i fotografija je jedan način da se i ta apstrakcija prikaže i postane očiglednija!