Vidik: Kriza kapitalizma

Vidik u novom izdanju otvara pitanje krize kapitalizma ili krize neoliberalizma sa kojom se svet suočava od početka 21. veka.

Kriza je podstakla brojne naučnike i filozofe da razmišljaju o ovom problemu te da predoče i moguća rešenja. To je omogućilo ponovnu renesansu ideja levice, a brojni filozofi poput Alena Badjua tvrde da se mi nalazimo u prelaznom periodu i da je jedini moguć sistem i ideja koja se može suprotstaviti kapitalizmu zapravo komunizam u izmenjenom obliku.

Možda takvim stavovima na ruku ide i Marksov citat iz "Kapitala" koji je pisan 1867. godine, a koji i nakon stopedeset godina u mnogome objašnjava trenutnu situaciju. On glasi: "Vlasnici kapitala... kod radnika će podsticati i stimulisati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuće, tehnologiju, obavezujući ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa neizdržljivosti. I na kraju ti neplaćeni dugovi će izazvati bankrot banaka, koje će morati biti nacionalizovane, a države će onda krenuti putem koji vodi u komunizam."

U Beogradu se po prvi put održava konferencija posvećena krizi kapitalizma koja je okupila značajna naučna imena iz regiona i sveta.

Da li kriza nešto što je imanetno kapitalizmu, šta je suština neoliberalizma, da li tržište, kapital imaju zajedničko sa demokratijom i kako prevazići postojeću krizu, teme su o kojima govore gosti Vidika - francuski ekonomista Žerar Dumenil pisac knjige "Kriza neoliberalizma", Aleksandar Matković istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Nikola Kajtez, filozof.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 29. jul 2015, 22:57) - KKE [neregistrovani]

Izneveravanje ideje levice i suverenosti u Grčkoj

prava je tema za filozofe, sociologe i ekonomiste u Vidiku.

(ponedeljak, 06. jul 2015, 02:44) - Сириза и Ципрас [neregistrovani]

Феномен левице у Грчкој

Видик је право место за разговор о победи идеје левице на Балкану, у колевци политике и демократије.

(subota, 27. jun 2015, 19:40) - Dragan Stanković [neregistrovani]

Stanje i prognoza

Očigledno je da postojeće stanje ne valja i da dolaze vremena još žešćeg sudara kapitala i rada. Šta je prognoza? Ako Marks nije bio u pravu, šta je prognoza? Kritike Marksa nisu izlaz i jasna prognoza. Niti je socijalizam bio rešenje kako je sebe nazivao tamo neki diktatorski režim, niti je kapitalizam ostao kakav je bio. Šta je prognoza?

(subota, 27. jun 2015, 18:23) - ljubitelj mudrosti [neregistrovani]

filozofija pre ekonomije

Kajtez je uspeo da pojmove krize i kapitalizma zahvati kritički i integralno, preostala dvojica gostiju to su činila tehnicistički i parcijalno. Filozofski pristup je ipak bolji od naučnog.

(petak, 26. jun 2015, 08:23) - https://sites.google.com/site/borislavmaric66/ [neregistrovani]

Marks je pokušao svesti društvene procese isključivo na determinizam


Determinizam je prevaziđen već pojavom empirizma a Kant je determenizam usaglasio sa anti-determinizmom da bi Marks nepriličnom i pogrešnom upotrebom pojma determenizam, što je pogotovo očigledno u poznatoj izjavi "Život nije determinisan svješću nego svijest životom", pokušao svesti društvene procese isključivo na determinizam što je prihvatanjem njegovih ideja ponovo stvorilo konflikt između pristalica determinizma i. anti-determinizma!

(petak, 26. jun 2015, 00:37) - https://sites.google.com/site/borislavmaric66/ [neregistrovani]

Značaj platežnih sredstava je ujedno i preuveličan i površno shvaćen


Tačnije bi bilo reči "Svrha platežnih sredstava je ujedno i preuveličana i površno shvaćena".

(petak, 26. jun 2015, 00:09) - Za Ducija! [neregistrovani]

Srušimo kapitalizam

i izgradimo svet dostojan čoveka!

(četvrtak, 25. jun 2015, 23:54) - https://sites.google.com/site/borislavmaric66/ [neregistrovani]

Svrha platežnih sredstava je ujedno i preuveličana i površna


Jedan od problema i savremenog društva je nedovoljno jasno shvatanje suštine platežnih sredstava.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]