Balkanika u...

Novi serijal emisija "Balkanika u..." rezultat je angažovanja velikog broja muzičara i saradnika grupe "Sanja Ilić i Balkanika", koji su u periodu od 2000. godine, do danas, svirali i pratili grupu na koncertnim gostovanjima širom sveta.

Kroz 21 epizodu širokom auditorijumu Srbije će biti predstavljen boravak naše najeminentnije srpske etno - world grupe u raznim zemljama sveta. Koncerti održani na najelitnijim mestima u Kini, Meksiku, Tunisu, Luksemburgu, Slovačkoj, Kanadi, SAD, Grčkoj, Koreji, Egiptu, Pakistanu, Indiji... bili su povod da veoma bogat video materijal sa ovih putovanja bude pretočen u interesantne emisije u kojima se, iz vizure srpskih muzičara, publici predstavlja zemlja domaćin, njena kultura, istorija, arhitektura ljudi i običaji. Ovaj serijal nisu puke turističke razglednice, jer razne avanture, mesta, počasti i događanja koja su naši muzičari doživeli, nisu dostupna običnim turistima.

U epizodama se nalaze i izjave direktora svetskih muzičkih festivala i publike, o muzici Srbije i Balkanike posle svakog koncerta. Interesovanje za CD-ove i komplimenti su bili na svakom koraku, a pohvala muzici i poštovanje naše tradicije nam je veoma važno, pogotovo u ovom trenutku. Aplauzi i stojeće ovacije su siguran znak koliko je naša muzika mnogim ljudima iz navedenih zemalja postala bliska i koliko je mišljenje tih sagovornika potvrda činjenicama da političke nesuglasice prave samo političari, a ne narodi.

Pevanje katoličkog hora u Luksemburgu sa Balkanikom ili pevanje arapskog hora u kairskoj operi, gde zabrađene žene fenomenalno pevaju "Hilandar" na čistom srpskom jeziku, neki su od najuzbudljivijih muzičkih segmenata serijala i siguran znak koliko je muzička komunikacija univerzalni jezik.

Šetnja starim budističkim hramovima u oblasti Džodžuang u Kini, pijaca u Seulu u Koreji, piramide sunca i meseca u Teotihuakanu u Meksiku, Nijagarini vodopadi, tvrđave u Slovačkoj, pogled sa 120-og sprata Hanckock Tower-a u Čikagu, Medina i Kartagina u Tunisu, Crvena tvrđava u Nju Delhiju i još mnogo svetskih čuda nalaze se u 21 jednoj epizodi. Do kraja emitovanja serijala biće izmontirane i nove emisije iz Poljske, Italije, Alžira, Turske i Slovenije, tako da će ukupno biti oko 26 emisija.

U serijalu "Balkanika u ...", akcenat nije stavljen na koncerte grupe već na ono što oko kamere može da zabeleži tokom puta po raznim kontinentima. Kamera je oko muzičara i snima kadrove samo jednom, u hodu. Zato je ovaj putopisno - reportažni pristup i dragocen.

Pogotovo su interesantni snimci kontrasta bogatstva i bede u Pakistanu i Indiji za koje, oni koji su gledali epizode u montaži kažu da su veoma originalni i još nisu kod nas viđeni, ili kako su u slengu rekli ..."vrede milion dolara".

Važno je napomenuti da je od prvog putovanja Balkanike u Kinu 2001, sa grupom putovao kao kamerman Sanjin, tada još maloletni 16-godišnji sin, Andrej, da bi u međuvremenu upisao režiju i diplomirao sa najvišom ocenom. Bilo je i logično predpostaviti da će i režijski deo serijala pasti na Andreja Ilića režisera i njegov kreativni tim "Identity".

Svaka emisija ima najavu autora, kompozitora Sanje Ilića, grafički urađenu putanju leta u 3D animaciji. Kulturno -  istorijski spomenici, istorija i arhitektura su veoma važni segmenti svake epizode tako da se kroz kontinuitet epizoda mogu videti najzanimljivije stvari na pet kontinenata uz stručne komentare kompozitora, inače dipl. ing. arh Aleksandra Sanje Ilića.

Sve emisije su u trajanju od oko 24 minuta. Posebna pažnja pridaje se edukativnom karakteru emisije, jer je cilj približavanje i upoznavanje publike sa karakteristikama kultura i naroda širom sveta. Uz pažljivo odabrane muzičke podloge, koje su uvek usko povezane sa zemljom o kojoj se govori, sigurni smo da će ovaj serijal koji je proizveden u saradnji Udruženja Balkanika i produkcijske kuće „Identity", naići na veliku zainteresovanost i gledanost publike u našoj zemlji.

U 2015. godini, pored izdavanja albuma nove postave Balkanike "Stand Up", serijal bi trebalo da bude jedan od segmenata u obeležavanju 15 godina postojanja grupe „Sanja Ilić i Balkanika", koja je prošla ceo svet i svojim koncertima prenela deo srpske kulture i deo srpske baštine ogromnom auditorijumu.

Na početku serijala će biti prikazana specijalna emisija "Balkanika jedna priča" a potom slede emisije iz raznih zemalja.

Pođimo sa „Balkanikom" zajedno na put oko sveta kroz 21 epizodu. Uživajte!

 

broj komentara 0 pošalji komentar