Čitaj mi!

Metropolis

U ovom izdanju magazina iz kulture "Metropolis" povod za pijanog, kritiku, komentar... uglavnom su knjige.

U rubrici Šta čitam, šta slušam, šta gledam povodom knjige "Biti rokenrol" njeni autori, majstori pisane reči i borci protiv zaborava Petar Peca Popović, Mihajlo Pantić smelo otvaraju svoju kutiju sa uspomenama i puštaju nas da zavirimo u njih, sa zadovoljstvom kao u ostale knjige edicije "Srbija i komentari" Službenog glasnika.

O fenomenu drugog izdanja knjige Bogdana Tirnanića "Crni talas" u kratkom roku, o knjizi koja je većim delom "nastala u jednoj državi, dopisivana u drugoj, a konačno dovršena u trećoj..." (B.T.) govori urednik Izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović.

U rubrici vezanoj za film, reditelj i filmski kritičar Marko Kostić na sebi svojstven način "preporučiće" gledaocima knjigu Živojina Pavlovića "Film u školskim klupama; pledoaje i praktična uputstva za uvođenje filma u školu kao nastavnog predmeta" u izdanju Niškog kulturnog centra, JU filma danas.

Povodom januarskog ciklusa filmova Muzeja Jugoslovenske kinoteke posvećene čuvenom strip junaku Huga Prata Kortu Maltezeu "Mertopolis" se opredelio za prateću izložbu "Žene" koja se sastoji od odabranih reprodukcija akvarela Huga Prata, najpoznatijih junakinja stripova Korta Maltezea. Govori strip autor i bibliotekar Jugoslovenske kinoteke Borislav Stanojević.

Fakultet Likovnih umetnosti u Beogradu ove godine slavi 75 godina postojanja. Osnovan je 1937. godine kao Akademija likovnih umetnosti od tada već priznatih umetnika Petra Dobrovića, Mila Milunovića, i Toma Rosandića. O ovom značajnom jubileju govori prof. FLU Čedomir Vasić.

Urednik i autor Radmila Radaković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Metropolis Metropolis

Autor:
RTS

Nedeljni magazin Metropolis - elitna televizijska emisija iz oblasti kulture i umetnosti. Urednički tim: Neda Valčić-Lazović, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Svetlana Ilić i Vojka Pajkić Đorđević. [ detaljnije ]