Čitaj mi!

Jutarnji program

I danas smo sa vama čitavih 5 sati, dakle, družimo se do 11 i govorimo o sledećim temama:

- Poslednjih dana smanjene su rezerve krvi u Institutu za transfuziju, jer je potrošnja krvi velika, dosta operacija se realizuje i mnogo je pacijenata koji primaju krv kao lek, odnosno kao transfuziju krvi. Za sada su programi zadovoljeni, ali ako nema dovoljno krvi, postoji mogućnost da se sporadično odlažu određene operacije, pre svega, ortopedske i sa pacijentima koji su ređa krvna grupa. Apel upućujemo i sada i za oko pola sata.

- Pranje novca predstavlja proces prikrivanja nezakonitog porekla novca ili imovine koji su stečeni izvršenjem kriminalnih aktivnosti, i to su krivična dela sa brojnim ekonomskim posledicama. Danas će biti predstavljeni rezultati projekta "Inicijativa za sprečavanje pranja novca u Republici Srbiji". O rezultatima, rizicima, načinu otkrivanja i konsekvencama, posle pola 8.

- U septembru smo u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala "Evropa odozgo" na kanalu Nacionalna geografija, gledali Srbiju iz perspektive iz koje je do sada nikada nije prikazana. A, u nedelju uz mnogobrojne kadrove najlepših lokacija Evrope snimanih iz ptičje perspektive - "Božićni special" - još jednom će biti prikazana i Srbija. I to kroz ekskluzivne kadrove iz našeg hrama Svetog Save i tradicionalni srpski običaj paljenja badnjaka. Više o tome posle pola 9.

- A, posle 9 vodimo vas u Zemlju roditelja.

- Zvuk tambure asocira nas na predivnu vojvođansku ravnicu, a oni nešto mlađi vezuju je za Skadarliju. Tamburu vole sve generacije, bilo da je slušaju u orkestru ili solo. Sa ovim žičanim instrumentom, posle pola 10, upoznaće čuvar tradicije  Petar Stefanjuk, profesor razredne nastave u Pećincima.

- Posle 10 u Jutarnjem programu politički dijalog. O aktuelnim temama, pre svega o Otvorenom Balkanu i Evropskoj Uniji razgovaraće Dragana Ignjić i njeni gosti.

- I na samom kraju muzika! Malo je grupa na našem prostoru koji prkose vremenu. Jedna od onih koja decenijama jednakim kvalitetom predstavljaju svoju muziku je i niški Kerber. Pred kraj emisije Gale najavljuje koncert Kerbera.

Urednik emisije je Aleksandar Tucaković, a pred kamerama će biti Bojana Marković.