Čitaj mi!

Senjski rudnik - strah i sreća na 160 metara ispod zemlje

Srećno, piše na svakom rudarskom oknu. Srećno se izgovara češće nego što se o njoj misli. Srećan je onaj rudar koji dočeka penziju, a najsrećniji onaj koji nikada nije video kako pacovi beže iz jame.

Zašto si se umorio, pa ne radiš u rudniku? Tako se mi koji pritisnemo prekidač kad nam zatreba svetlo, obratimo onom koji sedi iscrpljen za računarom, i opet troši struju, kako bismo mu predočili da nema pravo da bude umoran od posla, jer ne zna šta je pravi posao. I ne pomišljamo na to da za to svetlo koje uključimo, ljudi rade u totalnom mraku, na nekoliko stotina metara ispod zemlje, gde su im pacovi najbolji prijatelji. Da li znamo šta je to rudarski posao, rudarski hleb sa 7, 9 ili 99 kora, rudarska sreća, rudarska rakija, rudarski san, rudarske ruke, da li znamo kako se postaje rudar i šta je rudarski strah?

Na ulasku u Senjski rudnik vidimo dve godine - jedna pokazuje kad je rudnik počeo da radi, a od 2013. kao da vreme ne postoji. Da li je to dobar znak za one koji se spremaju da se najstarijom parnom mašinom na svetu spuste u rudarsku jamu?

Urednik: Gorislav Papić
Autor: Dalibor Žarić

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]