Čitaj mi!

Jutarnji program

Otvaramo četvrti mesec ove 2021-ve godine! 1. april je prepoznatljiv kao Svetski dan šale, ali mi ćemo i danas raditi ozbiljno. Postoje brojna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni „narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao "Dan svih luda", koji je predstavljao opštenarodno veselje. Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni Srbiju, pa se često u medijima moglo naći ponešto što je iznenadilo čitaoce. Jedna od najboljih uspelih šala, je ona objavljena 1964-te godine u "Politici ekspres" i odnosila se na to da legendarni fudbaler, i Zvezdina zvezda, Dragoslav Šekularac "prelazi" u "Partizan". Šale nam nedostaje, pogotovu u vreme epidemije, kada se sve manje smejemo, pa ako danas čujete aprili-li-li, obradujte se bar na trenutak..., a ako ostanete sa nama do 11 sati evo tema o kojima govorimo:

- Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova nedavno je obeležila 15 godina postojanja, a za to vreme radila je na oko 20 hiljada sporova. Agencija je jedina specijalizovana institucija koja se bavi radnim pravom u našoj zemlji. Kakva su prava radnika i u kom segmentu su najčešće ugrožena? To su samo neke od tema o kojima govorimo posle pola 8.

- Za katoličku crkvu i vernike, danas je Veliki četvrtak! Ovaj dan označava poslednji dan korizme, a uveče započinje vazmeno trodnevlje - Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota, koji završavaju Hristovim uskrsnućem, praznikom Uskrsa. U susret Uskrsu po Gregorijanskom kalendaru, o običajima i veri, razgovaramo posle jutarnjeg dnevnika sa Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom.

- Broj elektornskih transakcija je sa sedam miliona u 2019. godini porastao na 14,3 miliona prošle godine. Za vreme pandemije udvostručen je i broj virtuelnih prodajnih mesta. Prodavcima koji još nisu prešli na online prodaju, a žele to da urade, Ministarstvo trgovine je pripremilo vodič za elektronske trgovce. Šta sadrži, kako se koristi i koliko će pomoći digitalnoj prodaji? O tome - posle 9 sati.

- Da li treba da brinemo i kad u džepu imamo novčanicu od 50 evra? Po Beogradu se priča da kruže falsifikovane. Šta kažu u Narodnoj banci i kako da razlikujemo prave od lažnih novčanica, otkrivamo posle pola 10.

- Posle više od godinu dana od početka pandemije, skoro da nema nekoga ko se nije uželeo putovanja. Ipak, ima i onih koji i sada putuju. Naša gošća posle 10, autorka portala, ali i knjige "Umetnost putovanja", vodi nas na putovanje u Tursku, ali ne ovu koji svi znamo...

- Na samom kraju predstavljamo vam grupu "Biber". Njihov album objavljen je krajem 2019. za PGP RTS, odlikuje ga spoj tradicionalnog i modernog, a čine ga obrade starih pesama i autorske numere. Kao ni mnoga izdanja, ni ovaj muzički materijal zbog pandemije Kovid 19 nije dobio priliku za koncertno predstavljanje...ali je zato itekako zapažen na digitalnim platformama za distribuciju muzike.

Emisiju je osmislio i uredio Aleksandar Tucaković, a pred kamerama će biti Ivana Milenković!