Najava izbora u Hrvatskoj, odjava izbora u Srbiji

Ko je ko na hrvatskim izborima, šta nas čeka u srpskoj skupštini i van nje

Nakon izbora na ponovljenih 234 mesta konačno su završeni izbori u Srbiji. Sastav parlamenta ostao je isti; Lista za Kraljevinu Srbiju prešla je cenzus ali samo na ponovljenom glasanju; za ulazak u skupštinu juče im je falilo ne više od 15 hiljada glasova ali nisu bili ni blizu te cifre. Igra malih brojeva igra se i u opoziciji koja je bojkotovala izbore. Demokratska stranka pred još jednom je podelom a pred raspadom je i Savez za Srbiju čije bi stranke mogle da formiraju novu organizaciju: Srpsku opoziciju.

Dve nedelje nakon Srbije glasaće i Hrvatska. Za razliku od većine zemalja Evrope u kojima je istumbana politička scena u Hrvatskoj se i dalje vodi borba između dve velike stranke desnog i levog centra. Premijer Andrej Plenković predvodi listu HDZ-a a Davor Bernardić je na čelu SDP-a i koalicije Restart. Bitnu ulogu u sastavljanju većine u Saboru mogla bi da ima i lista pevača Miroslava Škore a kao i obično mandati Milorada Pupovca ponovo će biti neobično važni. Ko je ko na hrvatskim izborima?

Urednik emisije: Gorislav Papić

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]