Tragom čuvara svetosavlja

„Tragom čuvara svetosavlja" je emisija posvećena manastirima Mileševske eparhije. Vodimo vas u manastire koji su na karavanskom putu od Dubrovnika ka Carigradu. Osim istorijskog i kulturološkog značaja, zabaležili smo i malo poznate detalje u vezi sa ovim svetinjama.

Iguman manastira Dubnica otkriva mesto na kome su grobovi monaha koji su u 16. veku, na brdu nadomak manastira, svojim telima branili mošti Svetog Save od Turaka. Dolinom Lima stiže se do Banje kod Priboja i manastira posvećenog Svetom Nikoli.

O istorijskom zanačaju ovog manastira i srednjovekovnim crkvenim predmetima iz njegove riznice, koji su do 1974. godine bili zakoponi u zemlji, govori iguman Petar. Put nas vodi do manastira Mažići, još jedno mesto koje je pohodio Sveti Sava. To je bio duhovni hram, ali i jedna od prvih srednjovekovnih bolnica. U okolini manastira su tokom arheoloških istraživanja pronađeni brojni hirurški instrumenti nalik današnjim.

Donosimo i ekskluzivne kadrove ruke Svetog Save koja se čuva u oltaru manastira Mileševa. Pored arheologa, istoričara i kustosa u emisiji govore monasi i monahinje ovih hramova kao i vladika Joanikije.

Autor: Vera Janković Raičević
Urednik: Ljubisav Aleksić
Snimatelj: Vladimir Jovanović
Montažeri: Nenad Damnjanović i Dušica Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar