Trag: Jeka pruge uskog koloseka

"Jeka pruge uskog koloseka" je zapis o pregalaštvu, sudbinama, znanim i manje znanim ljudima koje je povezivao čuveni voz Ćira, na svom putu od Užica do Višegrada.

To je oda lepoti kraja koja se otkriva tragom železnice, i nostalgično sećanje onih koji su na tom putu ostali zaboravljeni kada su saobraćajnice preusmerene ka drugim mestima. Emisija je nastala po knjizi Dragana R. Filipovića, "Pecajući starom prugom od Užica do Višegrada", koja ne govori o pecanju. Autor knjige uporedo sa autorkom emisije pripoveda život starog Užica, kanjona Đetinje, stare pruge uskog koloseka bojeći ga događajima i anegdotama.

Život pruge u skladu je sa postupcima serdara rujanskog Jovana Mićića koji je 1834. pri razgraničenju Srbije i Turske danju morao da prihvati međe, a noću ih tajno pomerao. I sa spomenikom vojniku, protivniku graničnih karaula na drevnom pravcu punom istorijski važnih i sudbinskih događaja.

Pustolovi priču završavaju u tišini senki na ćupriji na Drini među spomenicima prošlosti.

Na međunarodnom festivalu INTERFER 2017, u konkurenciji nekoliko stotina radova u pet kategorija, emisija "Jeka pruge uskog koloseka" osvojila je glavnu nagradu Gran Pri - Zlatna Nika.

Autorka: Jelena Božović
Snimatelj: Duško Perić
Montažer: Goran Damljanović
Urednik: Ljubisav Aleksić

broj komentara 0 pošalji komentar