Oko: Srbija na novom Putu svile

Jačanje veza Beograd - Peking.

Iako je prestonica Kina od Beograda udaljena više od sedam hiljada kilometara, poslednjih godina ta udaljenost se smanjuje zahvaljujući jačanju političkih i ekonomskih veza. Srpska delegacija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem boravi u Kini gde učestvuje na drugom ekonomskom samitu "Jedan pojas, jedan put".

To je prilika za šesti sastanak predsednika Srbije sa kineskim presednikom Si Đinpingom, kao i za 16 susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Istovremeno, predviđeno je potpisivanje novih ekonomskih sporazuma u vezi sa železničkom i putnom infrastrukturom, kao i izgradnjom tehnološkog parka u Beogradu.

Srbija se među prvima prvim pridružila Pekingu na njihovom istorijskom projektu "Jedan pojas, jedan put" pre sedam godina koji bi trebalo da poveže Kinu sa Evropom na novom Putu svile.

Kao rezulat te saradnje je jačanje političkih veza, uključujući veću podršku Srbiji u očuvanju teritorijalog integriteta i suvereniteta, i investicije Kine u projekte vredne 10 milijardi dolara, što je najviše u poređenju sa zemljama u regionu.

Odnosi dve zemlje su tema i emisije Oko, a gosti su generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković i Katarina Zekić, saradnica Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Sa najnovijim vestima iz Pekinga izveštava novinar RTSa Bojan Brkić.

Emisiju vodi i uredjuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]