Bal-Kan-Kan

Pedesetih godina 20. veka, u Makedoniji koja je tada bila deo Titove Jugoslavije, živela su dva dobra prijatelja i pobratima Vitomir i Serafim. Ove dve najveće face u gradu su delile i rizik i zaradu jer su švercovali robu iz kapitalističkog zapada u socijalistički istok. (Bal-Can-Can, 2005)

Jednog dana njihov rad je zasmetao krvavom kriminalcu, šefu podzemlja koga se svi plaše, Šefketu Ramadaniju. On im je ponudio kombinaciju koja je delovala jako primamljivo kako bi se obogatili preko noći. Kada su već bili u akciji shvatili su da je sve to nameštaljka, ali kasno, Serafima je milicija uhvatila dok je Vitomir uskočio u Jadransko more i uspeo da pobegne u Italiju i kao politički emigrant dobije ime Vito Dženoveze.

Posle mnogo godina, na samrti stari Vito priznaje svom sinu Santinu da se kaje što je ostavio pobratima da umre u zatvoru, i traži od njega ako ikada sin od njegovog pobratima bude u nevolji da mu se nađe i pomogne. Santino je štaviše zaboravio na to obećanje ocu, sve dok mu jednog dana nije zazvonio telefon. Bio je to Trendafil, Serafimov sin koji je bio u nevolji i bila mu je potrebna pomoć.

U filmu je oživljen lik Šefketa Ramadanija, koji se prethodno 1987. godine javlja u pesmi Bos ili Hadžija sarajevskog rok benda Zabranjeno pušenje. I u pesmi i u filmu on izgovara istu rečenicu: Pos'o je dobar, a para laka!

Ceo film prati niz tragikomičnih scena dvojice sveže upoznatih pobratima.

Uloge: Vlado Jovanovski, Zvezda Angelovska, Seka Sablić, Branko Đurić Đura, Toni Mihajlovski, Miodrag Krivokapić...

Režija: Darko Mitrevski

broj komentara 0 pošalji komentar