Trag: Ljubičevske konjičke igre - igre slobode, drugi deo

Dokumentarni film Ljubičevske konjičke igre - igre slobode, govori o stvaranju i razvoju Ljubičevskih konjičkih igara, jedinstvene konjičke manifestacije, koja se već 55 godina održava prvog vikenda u septembru u Požarevcu.

Manifestacija svake godine okuplja hiljade poklonika i temelji se na srpskoj viteškoj tradiciji i činjenici da je baš ovde prvu ergelu u Srbiji osnovao knez Miloš, o kojoj, posle njegove smrti brine knez Mihailo, a 1866. godine ergela dobija ime Ljubičevo u čast kneginje Ljubice.

Manifestacija se dobrim delom temelji na entuzijazmu takmičara, savremenih srpskih kopljanika koji decenijama selektuju najbolja grla konja za višeboj, što je jedna od zahtevnijih disciplina. Posvećeni su treninzima cele godine kako bi postigli vrhunske rezultate i na najbolji način tokom igara prezentovali sposobnosti srpskih vitezova. Dobar rezultat same manifestacije je i to što ta viteška disiplina za rezultat ima i njihov međusobni viteški odnos.

Drugi deo dokumentarnog filma "Ljubičevske konjičke igre - igre slobode" govori o čuvenim svečanim defileima Ljubičevskih konjičkih igara, koji se održavaju u glavnoj požarevačkoj ulici, Tabačkoj čaršiji. Posvećen je i najmlađim jahačima na svetu, malim voltižerima, ali i bivšim i aktuelnim Vitezovima Ljubičevskih konjičkih igara, koji govore o tome šta im je najlepše, da li je teže osvojiti ili odbraniti titulu viteza, o osećaju kada se ogrnu pobedničkim plaštom.

Autor: Novica Savić
Direktor fotografije: Zoran Gavrilović

broj komentara 0 pošalji komentar